- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Terminali za tečni prirodni gas počeće sa radom početkom 2023.

© AP Photo / Michael SohnNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Prvi terminali za tečni prirodni gas počeće sa radom u Nemačkoj početkom sledeće godine, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na velikoj letnjoj konferenciji za novinare u Berlinu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Da, prvi terminali za tečni prirodni gas biće pušteni u rad početkom sledeće godine, ove zime. Radimo na tome neverovatnim tempom“, rekao je Šolc, odgovarajući na pitanje o vremenu puštanja terminala u rad.
Kancelar je dodao da se u G7 nastavljaju diskusije o mehanizmu za ograničavanje cena nafte iz Rusije.
„Razgovaramo o tome kako to može da se uradi, to je moguće samo ako se to organizuje globalno. To se ne može uraditi jednostrano, samo u bliskoj saradnji sa mnogim drugima. Ovi razgovori se nastavljaju, a zbog visoke tehničke složenosti još nisu završeni“, objasnio je Šolc i dodao da je „rad na ovome veoma intenzivan“.
Ranije je Rojters, pozivajući se na izvor, javio da zemlje G7 nameravaju da uspostave mehanizam za ograničavanje cene nafte iz Rusije.

O protestima zbog energetske krize

Nemački kancelar naveo je i da ne očekuje proteste u zemlji zbog energetske krize.
„Ne, mislim da to neće poprimiti takav oblik“, odgovorio je Šolc na pitanje novinara i dodao da bi mere podrške koje je preduzelo nemačko rukovodstvo bile efikasne u ovoj situaciji.
„Time jasno pokazujemo da ovim nikoga ne ostavljamo samog“, konstatovao je Šolc.
U Nemačkoj se za zimski period trenutno prognozira energetski kolaps zbog mogućeg prestanka isporuke ruskog gasa. Ministar ekonomije Robert Habek i direktor Federalne mrežne agencije Klaus Miler više puta su pozivali građane zemlje da smanje potrošnju električne energije kako bi uštedeli. List „Handelsblat“ je u subotu objavio istraživanje prema kome Nemačka može da odustane od gasa iz Rusije, pod uslovom smanjenja struje od 210 teravat-časova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala