- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šolc: Rusija da prestane sa iluzornim argumentima i preuzme turbinu

© AP Photo / Bernd Thissen"Simensova" turbina za gasovod "Severni tok"
Simensova turbina za gasovod Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Rusija treba da prestane da koristi iluzorne argumente i uzme „Simensovu“ turbinu za „Severni tok 1“, ona je spremna za isporuku, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na velikoj letnjoj konferenciji za novinare.
Tako je Šolc odgovorio na novinarsko pitanje da li smatra da bi bivši kancelar Gerhard Šreder, koji je u julu posetio Moskvu i sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a nakon posete najavio da je potrebno da se u rad pusti gasovod „Severni tok 2“, možda bio koristan kao posrednik.
„Ne znam (da li bi Šreder mogao da bude od koristi kao posrednik). Govoreći o turbini, da ne bismo nešto pogađali, uverio sam se da svi mogu da je vide i shvate da je spremna. To bi bila korisna stvar: prestanite da sa iluzornim argumentima govorite da je ne želite. Uzmite je, evo je!“, rekao je Šolc.
„Severni tok“ je glavna maršruta za isporuke gasa „Gasproma“ Evropi i obnovio je rad 21. jula posle desetodnevnog tehničkog servisa, a isporuka je nastavljena u obimu od 40 odsto od ukupnog kapaciteta gasovoda.
„Gasprom“ je ograničenje isporuka objasnio problemima u isporučivanju gasne turbine koja je bila na remontu u Kanadi. Do zastoja u isporuci je došlo zbog sankcija koje je Kanada uvela protiv Rusije, ali je problem, na insistiranje Berlina, pravno rešen i turbina je sada u Nemačkoj.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
RUSIJA
Sankcije ometaju remont turbine za "Severni tok"
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala