- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SB UN o Zaporoškoj nuklearki; Šef IAEA: Nema neposredne pretnje; SAD: Moskva da povuče vojsku

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB
Ambasador Ukrajine pri UN: Ukinuti Rusiji pravo veta u SB - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održana je sednica posvećena situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Šef ruske Misije u UN Vasilij Nebenzja istakao je da napadi Kijeva na objekte nuklearke guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe koja je u ravni sa onom koja se dogodila u Černobilju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi poručio je da u elektrani trenutno ne postoji neposredna pretnja po bezbednost.
"Prema mojoj oceni, u ovom momentu ne postoji neposredna opasnost po nuklearnu bezbednost. Ipak, situacija može da se promeni svakog časa", rekao je Grosi.
On je još dodao da IAEA stremi pragmatičnoj saradnji i sa Kijevom i sa Moskvom po ovom pitanju.
Generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao je da se prekine sa borbenim dejstvima u oblasti oko nuklearke i upozorio da će bilo kakva oštećenja objekta dovesti do katastrofalnih posledica i to ne samo u Ukrajini nego i izvan granica Ukrajine.
"Pozivam da se svi vojnici i vojna tehnika povuku i da se tehnika i vojska ne razmeštaju na toj teritoriji", navodi se u saoštenju Gutereša.
On je rekao i da sve strane u Ukrajini treba da pokažu zdrav razum i da ne preduzimaju ništa što može da dovede u opasnost fizičku celovitost i bezbednost nuklearke - najveće u Evropi.
Kina, koja predsedava SB UN u avgustu, pozvala je strane da sednu za pregovarački sto.
Poseta misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani treba da se realizuje što pre, rekla je na sednici zamenik američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja Boni Dženkins.
"Njihova poseta se ne sme odlagati", rekla je Dženkins i pozvala da se ekspertima IAEA omogući pristup nuklearki.
Takođe je rekla da Vašington smatra da Rusija snosi svu odgovornost za potencijalne rizike u nuklearki.
"Rusija je jedina koja je isprovocirala te rizike, započevši sveobuhvatnu invaziju. I samo ona može da ih otkloni tako što će povući svoje vojnike", istakla je Dženkins.
Dženkins je rekla i da Amerika podržava predlog o uspostavljanju demilitarizovane zone oko nuklearke.
Predstavnik Ukrajine rekao je da jednini način da se otklone rizici povlačenje ruske vojske iz nuklearke i predavanje objekta u ruke Kijeva.
Prema njegovim rečima, Ukrajina žali što još nije realizovana ekspertska misija IAEA i to zbog destruktivnog ponašanja Rusije.
Ostale članice SB UN su pozvale strane na uzdržanost i takođe apelovale da se misiji IAEA što pre omogući pristup objektu nuklearke. Zapadne zemlje su iznele stav da Rusija treba da prepusti Ukrajini kontrolu nad nuklearkom, a da misiji IAEA treba omogućiti direktnu komunikaciju sa ukrajinskim osobljem nuklearke. Takođe tvrde da Rusija svojim aktivnostima ugrožava svih sedam stubova nuklearne bezbednosti.
Pripadnici ruske vojske na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Rusija: Granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je čin nuklearnog terorizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala