- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Brodovi sa ukrajinskim žitom ne idu kome je neophodno

© Sputnik / Evgeniй OdinokovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Brodovi sa žitom iz Ukrajine ne idu u zemlje kojima je ono neophodno, već na Zapad, što dovodi u sumnju iskrenost teza o problemu sa hranom, saopštio je zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Nažalost, do sada nijedan brod sa žitaricama nije stigao do izgladnelih zemalja Afrike ili Južne Azije. Oni uglavnom idu u zapadne luke, a asortiman izvoznih proizvoda uglavnom nije pšenica, već kukuruzno zrno, suncokretovo ulje, što dovodi u sumnju iskrenost teza izrečenih na Zapadu da svetska prehrambena bezbednost zavisi od prehrambenog sporazuma“, rekao je on.

Promocija ruskih proizvoda na svetska tržišta prema sporazumima u Istanbulu se ne sprovodi, Moskva očekuje da ovaj deo dogovora bude ispunjen, dodao je on.
„Podsetimo, paket dokumenata potpisanih u Istanbulu uključivao je sporazume ne samo o izvozu žita iz tri ukrajinske luke koji je počeo pre nedelju i po, već i o promociji ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, što se u ovom trenutku ne sprovodi“, primetio je Nečajev.
Prema njegovim rečima, Moskva očekuje da će „svi paketni sporazumi biti u potpunosti realizovani, a zapadne zemlje stvoriti neophodne uslove za pristup ruskog đubriva i hrane svetskim tržištima“.
Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Prevoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine kaver - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
EKONOMIJA
Infografika: Brodovi koji su obezbedili izvoz prehrambenih proizvoda iz Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala