- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čuveni srpski virusolog: U „Sputnjik Ve“ nijednog trenutka nisam posumnjala

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaAmpula vakcine protiv virusa korona "Sputnjik lajt"
Ampula vakcine protiv virusa korona Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Prva vakcina protiv virusa korona na svetu ─ „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) registrovana je na današnji dan pre tačno dve godine. Iskustvo primene ruske vakcine širom sveta dokazalo je njenu maksimalnu bezbednost i efikasnost u borbi protiv kovida 19, a isto su pokazali i zvanični podaci Ministarstva zdravlja Srbije.
Čuveni srpski virusolog Ana Gligić komentariše za Sputnjik kako ni u jednom trenutku nije posumnjala u kvalitet i prednosti vakcine koju je razvilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u saradnji sa nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju – institutom Gamalej.
Žao mi je što ja sama nisam mogla, zbog prvobitne starosne granice, da dobijem Sputnjik Ve. Najviše sam verovala toj vakcini. Pročitala sam u Lancetu kako je pravljena, koliko različitih jedinica je sadržala, a imala sam poverenja budući da sam bila na specijalizaciji u moskovskim institutima. Znala sam da dobro rade, imali su svojevremeno u Rusiji i dobru polio vakcinu.
Upravo je pomenuti Lancet, inače jedan od najstarijih i najpoznatih medicinskih časopisa u svetu, koji se smatra jednim od najprestižnijih medicinskih glasila, objavio pozitivnu recenziju ruske vakcine, opisujući je kao bezbednu i efektivnu.
Pored toga što je Srbija bila jedna od prvih zemalja koje je započela imunizaciju svog stanovništva vakcinom Sputnjik Ve, početkom juna 2021. postala je i prva zemlja u Evropi koja je otpočela sa proizvodnjom iste na ninstitutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak.
© Sputnik / Lola ĐorđevićInstitut „Torlak“
Institut „Torlak“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Institut „Torlak“
Sredinom oktobra iste godine, nacionalni regulator – Agencija za lekove i medicinska sredstva, odobrila je njenu upotrebu. Procenjuje se da je do kraja prošle godine u Srbiji proizvedeno pet i po miliona Sputnjik Ve vakcina.
Srbija je prva i jedina zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V. Zahvalni smo našim ruskim prijateljima na spremnosti da sa nama podele znanje i tehnologije neophodne za proizvodnju ove vakcine. Ono što je za druge zemlje strogo čuvana tajna, Rusija je sa nama bila spremna da podeli kada nam je to bilo najpotrebnije. Tako to rade pravi prijatelji i mi im to nikada nećemo zaboraviti, izjavio je tada predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović.
Pored ruskog Fonda za direktne investicije koji je efektivnost Sputnjika Ve procenio na 97,6 odsto, prema rezultatima analize podataka prikupljenih od 3,8 miliona vakcinisanih ruskih građana, do sličnih zaključaka su došle i mađarska vlada, Ujedinjeni Arapski Emirati, ministarstva zdravlja Argentine, Bahreina, Filipina, Meksika i drugih. U Mađarskoj je broj slučajeva obolelih od virusa na 100 hiljada vakcinisanih bio manji kod ruske vakcine u poređenju sa drugima, u Emiratima je efektivnost vakcine iznosila 97,8 odsto, Bahreinu 94,3, Argentini 94, Meksiku 93 odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala