- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD: Ne ograničavamo izdavanje viza ruskim državljanima

© Fotolia / weimAmerička viza
Američka viza - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država ne ograničavaju mogućnosti dobijanja viza ruskim državljanima koji mogu da predaju dokumenta u američka diplomatska predstavništva širom sveta, izjavila je zamenica pomoćnika državnog sekretara za konzularne poslove Džuli Staft.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nema nikakvih ograničenja za ruske državljane. Rusi mogu da predaju dokumenta, faktički, u bilo koju ambasadu u svetu. Pratimo to svakog dana“, izjavila je Staft tokom posebnog brifinga, komentarišući inicijativu koju razmatraju članice G7, a koja podrazumeva ograničenje mogućnosti izdavanja viza državljanima Rusije.
Ranije je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt izjavio da je u Evropskoj uniji u toku razmatranje sadržaja sedmog paketa sankcija potiv Rusije, uključujući pitanje obustave izdavanja šengenskih viza.
Istovremeno, ministar inostranih poslova Češke Jan Lipavski izjavio je da potpuni prestanak izdavanja viza ruskim državljanima od strane članica Evropske unije može postati još jedna efikasna sankcija, a to pitanje će biti razmatrano na sastanku šefova diplomatija EU u Pragu krajem avgusta.
Prethodno je estonska premijerka Kaja Kalas pozvala da se obustavi izdavanje turističkih viza državljanima Rusije.
Ministar inostranih poslova Estonije Urmas Rejnsalu ranije je predložio da se u sledeći paket sankcija protiv Rusije uključi zabrana izdavanja ulaznih viza u Evropsku uniju ruskim državljanima. On je istakao da je Estonija obustavila izdavanje turističkih viza ruskim državljanima, ali da oni nastavljaju da pristižu u zemlju, koristeći vize dobijene u drugim državama Šengenske zone. Zbog toga, kako je naveo, potrebna su opšteevropska ograničenja.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je, odgovarajući na pitanje da li postoji rizik da će zemlje EU ograničiti vize običnim građanima Rusije saopštilo da Moskva mora biti spremna na svaki razvoj događaja zbog moguće vizne diskriminacije Rusa, ali da vlasti EU moraju da shvate da sve njihove neprijateljske akcije po tom pitanju neće ostati bez proporcionale reakcije Moskve.
Stranica zagranpasporta s rossiйskoй vizoй  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Bugarska i Letonija obustavile izdavanje viza Rusima
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Sprečavanje prisustva ruske delegacije na sednici OEBS - slučaj bez presedana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala