- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski odgovor na američku agresivnu politiku

© Youtube/New Update DefenceRaketa "Sarmat" RS-28
Raketa Sarmat RS-28 - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Odluka Moskve da privremeno obustavi inspekcijske aktivnosti iz sporazuma START o kontroli naoružanja govori o tome da je, na nesreću SAD i svetske zajednice, još uvek nemoguće pregovarati sa Amerikancima o međunarodnoj nuklearnoj bezbednosti, jer SAD u poslednje vreme demonstriraju agresivnu politiku prema Rusiji, kaže ruski ekspert Aleksej Leonkov.
Iako Moskva u potpunosti ostaje privržena poštovanju odredbi Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji je najvažniji instrument za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, prinuđena je da privremeno povuče svoje objekte iz inspekcija zbog akcija SAD koje Rusiji faktički oduzimaju pravo na inspekcije na američkom tlu. Nakon rešavanja svih problema vezanih za inspekcije, Rusija će odmah poništiti ovu odluku.
Moskva je, kako je precizirano u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, ukazala Vašingtonu da sankcije narušavaju paritet u inspekcijama prema tom Sporazuma, ali nije dobila odgovor. Zbog jednostranih antiruskih restriktivnih mera preduzetih na predlog Vašingtona, prekinut je normalan vazdušni saobraćaj između Rusije i SAD, a vazdušni prostor država koje su saveznici i partneri SAD je zatvoren za ruske avione koji dopremaju ruske inspektorske timove na američku teritoriji, dok sličnih prepreka za dolazak američkih inspektora u Rusiju nema.
„Ovakva odluka je usledila zbog činjenice da se odnosi između Rusije i SAD i dalje pogoršavaju. I uprkos tome što SAD izjavljuju da će sklopiti neki novi sporazum nakon isteka START 3 ugovora, Rusija će teško voditi taj dijalog sa SAD... Uostalom, kako možete pregovarati sa onima koji se prema vama ponašaju tako agresivno? To je povezano i sa događajima koji se trenutno dešavaju u Ukrajini. Uostalom, iza akcija ukrajinske vojske, iza terorističkih napada, iza tih višecevnih raketnih bacača HIMARS stoje SAD“, kaže Leonkov.
Zbog svega toga, dodaje ekspert, Rusija diplomatskim instrumentima ograničava SAD u inspekciji svojih nuklearnih arsenala.
© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMoskva u potpunosti ostaje privržena poštovanju odredbi Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji je najvažniji instrument za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti
Lansiranje teške interkontinentalne balističke raket Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Moskva u potpunosti ostaje privržena poštovanju odredbi Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji je najvažniji instrument za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti

Rusiji je bezbednost zagarantovana

Leonkov ističe da ova odluka Moskve ne predstavlja rizik za međunarodnu nuklearnu bezbednost, već samo lišava Amerikance da kontrolišu i proveravaju ruske nuklearne arsenale. Ekspert napominje da je ova mera predviđena ugovorom START 3.
„SAD su inicirale produženje ugovora START 3, jer nisu htele da izgube kontrolu nad našim nuklearnim arsenalom... S druge strane, mi znamo njihov nuklearni arsenal i mogućnosti njihovog obnavljanja. Za sada nas te informacije slabo interesuju, pošto u skorijoj budućnosti, čak i po isteku ugovora START 3, Amerikanci teško da će moći da unaprede svoje nuklearne arsenale“, kaže Leonkov.
Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, potpisan 2010. godine u Pragu, predviđa da SAD i Rusija ne smeju imati više od 1.550 strateških bojevih nuklearnih glava pojedinačno.
Sporazum ostaje na snazi do 5. februara 2026. godine, ali Leonkov predviđa da bi on mogao da prestane da postoji. Prema njegovim rečima, njegova sudbina zavisi od toga ko će u Americi biti na vlasti posle predsedničkih izbora 2024. godine, imajući u vidu da se republikanci negativno odnose prema tom Sporazumu, dok ga je američki predsednik Džo Bajden, dolaskom na vlast, produžio na još pet godina.
„Za naš nuklearni arsenal, produženje ili neproduženje ugovora ni na koji način neće uticati na bezbednost Rusije, pošto nam nam obnovljeni arsenal omogućava i da sa manjim brojem nosača od onog koji su predviđeni ugovorom START 3, rešavamo sve globalne zadatke nuklearnog odvraćanja ili uzvratnog udara u slučaju agresije na našu zemlju“, kaže ruski ekspert.

Ruske hipersonične rakete je nemoguće oboriti

Istovremeno, ruski obnovljeni nuklearni arsenal funkcionisaće mnogo efikasnije od onog koji je imala, ističe Leonkov. Kako je objasnio, nuklearne bojeve sa balističkih raketa mogu se postaviti i na projektile koji koriste najnoviju rusku hipersoničnu tehnologiju. Samim tim, praktično ih je nemoguće oboriti.
Početkom ovog meseca ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da SAD nisu ponudile Rusiji obnavljanje pregovora o strateškoj stabilnosti za razvijanje novog sporazuma koji bi zamenio Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju (START-3), a ako Moskva i Vašington ne postignu novi dogovor to će dovesti do nove trke u naoružanju.
Raketa Sarmat RS-28 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Šta je kamen spoticanja za novi sporazum o kontroli atomskog naoružanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala