- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Kijev planira kaznenu ekspediciju u Harkovu

© AFP 2023 / YASUYOSHI CHIBAUkrajinski vojnik na tenku
Ukrajinski vojnik na tenku - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Kijevski režim planira da pošalje oficire Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Harkov kako bi sproveli kaznenu operaciju za identifikaciju građana lojalnih Rusiji koje planiraju da muče, izjavio je načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Pouzdano se zna da kijevski režim u najskorije vreme, pod izgovorom da navodno traži korektore vatre za vazdušne i artiljerijske napade Oružanih snaga Rusije, planira da u Harkov pošalje grupu agenata SBU i drugih agencija da sprovedu još jednu veliku kaznenu operaciju identifikacije građana lojalnih Rusiji (koji izražavaju proruske stavove) i njihovo naknadno optuživanje za kolaboracionizam“, rekao je Mizincev.
On je objasnio da kao osnov za pritvaranje građana Harkova SBU namerava da iskoristi istoriju poziva i SMS poruka na ruske brojeve pronađene u telefonima i prepisku u instant mesindžerima u kojoj se osuđuju aktuelne ukrajinske vlasti, pratioce ruskih kanala na društvenim mrežama, foto ili video materijale o porazima ukrajinskih vojnih objekata, kao i informacije doušnika o njihovim susedima, prijateljima, rođacima ili poznanicima.
„Pritvoreni građani će biti izloženi pretnjama fizičkom odmazdom prema članovima njihovih porodica, nasilju i mučenju, kao što se već dogodilo u Odesi, Nikolajevu, Slavjansku, Sumiju, Černigovu i nizu drugih naselja“, dodao je general.
Mizincev je dodao da su pripadnici ukrajinskih snaga rasporedili nove vatrene položaje i skladišta municije u stambenim zgradama u različitim naseljima Donjecke Narodne Republike, dok je građanima zabranjeno da napuštaju svoje domove i nisu evakuisani.
Prema njegovim rečima, u Družkovki u privatnim domaćinstvima jedinice Oružanih snaga Ukrajine postavile su tešku tehniku, a u stambenim zgradama opremljeni su vatreni položaji i skladišta municije. Istovremeno je pod izgovorom navodne bezbednosti stanovnicima zabranjeno da napuštaju svoje domove, a svi njihovi pokušaji da se samostalno evakuišu u bezbedna područja su strogo suzbijani.
Prema njegovim rečima, u Seversku, u dvorištima stambenih zgrada, pripadnici ukrajinskih formacija postavili su artiljeriju i bacače raketa iz kojih sistematski pucaju na obližnja naselja, dok civilno stanovništvo nije evakuisano.
Osim toga, u Pivničnom su u stambenim zgradama ukrajinski neonacisti takođe opremili uporišta i skladišta municije.
„Svi prilazi zgradama su minirani, ali stanovništvo na to namerno nije upozoreno“, dodao je general.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala