- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poljoprivrednici posle blokade idu na sastanak sa Brnabićevom

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICPoljoprivrednici iz Vojvodine
Poljoprivrednici iz Vojvodine - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Ratari iz Vojvodine, koji od juče protestuju ispred Vlade Vojvodine, blokirali su nekoliko saobraćajnica kao vid upozorenja ako ne dobiju pisanu garanciju Ministarstva poljoprivrede da će biti ispunjeni svi njihovi zahtevi. Oni su privremeno prekinuli blokadu, a sutra treba da se u Vladi Srbije sastanu sa Anom Brnabić.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Od radikalizacije protesta i blokade Varadinskog mosta, koju su najavili, odustali su - iako nisu zadovoljni odgovorom koji su jutros dobili iz ministarstva.
Vojvođanski poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, nastavili su protest u Novom Sadu, gde čekaju da se ispune njihovi zahtevi.
Juče je sa njima razgovarao ministar Branislav Nedimović i obećao je da će te zahteve rešiti u roku od 48 sati.
Međutim, oni zahtevaju da pismenim putem dobiju garancije od predsednika Republike.
Ratari su prenoćili ispred zgrade Banovine, a poručuju da neće biti jesenje žetve ukoliko se situacija sa cenama ne promeni.
Oni zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, i da gorivo za jesenje radove bude po ceni od 170 dinara, uz uslov da se dozvoli najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.
Traže i obavezan plavi dizel za prolećnu setvu i da im se obezbedi 100 litara goriva po hektaru bez akciza, kao i da se ukine zabrana izvoza za sve primarne poljoprivredne proizvode.
Pridodat je i zahtev da se svim učesnicima protesta ponište prijave policije.
Dopisnik RTS-a javlja da su ratari odustali od prethodno najavljene radikalizacije blokada, iako su jutros iz ministarstva dobili, kako kažu, odgovor kojim nisu zadovoljni.

Ministarstvo predložilo sastanak poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odgovorilo je na zahteve poljoprivrednika i navelo da garantuje svim učesnicima protesta da neće biti preduzimane sankcije protiv njih zbog aktivnosti tokom jučeašnjeg dana.
Predlažili su sastanak sa premijerkom sutra u 9 ili 10 časova u zgradi Vlade.
Na sastanku bi bile utvrđene mere za:
Proglašenje suše za prostore po izveštaju RHMZ-a i predlog finansijske podrške za ugrožena područja (odlaganja plaćanja kredita, odlaganja plaćanja zakupa državne zemlje, finansijska podrška, pomoć u repromaterijalu). Rok odmah posle sastanka u Vladi.
Omugućavanje sipanja dizel goriva na NIS-ovim pumpama dva puta tokom dana, plus kanister i hitno izdavanje poljoprivrednih kartica. Rok odmah.
Definisanje poljoprivrednika kao profesije i propisa o reformi PIO - zajednička radna grupa i utvrđivanje predloga da oktobra meseca (iz ovog proizilazi i novi način subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstva i uvođenje plavog dizela).
Organizacija sastanka sa Pokrajinskom Vladom zbog rešavanja problema naknade za odvodnjavanje. Rok 10 dana.
Dalja liberalizacija izvoza poljoprivrednih proizvoda. Rok 15 dana.
Utvrđivanje novog načina subvencionisanja po hektaru. Rok sredina oktobra (prilikom izrade novog budžeta).
Poljoprivrednici nezadovoljni odgovorom, najavljuju nastavak blokada
Poljoprivrednici kažu da ovo nisu odgovori na zahteve koje su oni poslali, pre svega na tri prioritetna - ukidanje zabrane izvoza za sve priarne poljoprivredne proizvode, subvencionisanje veštačkog đubriva i 100 litara goriva po hektaru bez akciza.
Najvljuju da će blokade nastaviti u ovom obliku, i očekuju dolazak još poljoprivrednika iz drugih delova Vojvodine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala