- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nemoguće zamisliti bilo gde u Evropi osim u Srbiji: Rusija, najlepša zemlja – usred Beograda /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba "Rusija - najlepša zemlja"
Izložba Rusija - najlepša zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Izložba umetničkih fotografija „Rusija – najlepša zemlja“ za koju je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da je skoro nemoguće zamisliti ovakvu izložbu u nekoj zemlji u Evropi, osim u Srbiji, otvorena je večeras u Beogradu, na Kalemegdanu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na izložbi je na 15 panoa prikazano 45 umetničkih fotografija koje u punoj lepoti predstavljaju snagu i doživljaj ruske prirode od Kurilskih ostrva preko Urala pa do Krima.
„Želim da naglasim sada da je teško i skoro nemoguće zamisliti da je ovako nešto, ovakva izložba, moguća u nekoj zemlji u Evropi, izuzev u Srbiji. Srbija rezolutno odbacuje ono što želi da joj nametne kolektivni Zapad, odnosno kulturu odricanja bilo čega ruskog, uključujući i samu lepotu njene zemlje“, zaključio je Harčenko koji je zahvalio organizatoru izložbe Ruskom geografskom društvu u Srbiji.
Po rečima predsednika Ruskog geografskog društva, Miroljuba Milinčića, interesovanje građana Srbije za ovakvu vrstu umetničkog izlaganja uvek je bilo veliko, što se i večeras dalo primetiti, a sam projekat uvek je bio pomagan od strane i lokalnih i regionalnih vlasti.
„U Vrbasu smo izložbu radili u saradnji sa crkvom, a gde god smo bili u Srbiji uvek je neko bio tu od predstavnika vlasti. U Nišu je otvaranju prisustvovala zamenica gradonačelnice, u Kikindi je to bio predsednik gradske Skupštine, u Kniću predsednik opštine i predsednik skupštine, u Kragujevcu takođe. Uvek smo bili rado viđeni i dobro primljeni“, izjavio je za Sputnjik Milinčić.
Od 2015, kada je Rusko geografsko društvo pokrenulo ovaj projekat posvećen očuvanju životne sredine i izvorne prirode Rusije, pa do sada, pristiglo je preko pola miliona fotografija od strane desetine hiljada učesnika. Večerašnja izložba sedamdeseta je po redu i Rusko geografsko društvo, koje ove godine proslavlja 177 godina postojanja, iza sebe ima 1273 izložbena dana.
Pored Beograda, ove godine su izlagali u Čačku, Vrbasu, Nišu, Novom Bečeju, Trebinju, Gacku i dalje širom Balkana, što sve zajedno već čini oko 240 izložbenih dana samo od početka ove godine. Paralelno sa beogradskom, održaće se i izložba u Smederevskoj Palanci, a njeno otvaranje zakazano je za 15. avgust.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala