- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kusturica za Sputnjik objasnio zašto prestaje da radi „No smoking orkestra“ i najavio novi film

© Foto : Youtube/Kustendorf Classic/PrintscreenEmir Kusturica na nastupu sa No smoking orkestra
Emir Kusturica na nastupu sa No smoking orkestra - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Proslavljeni reditelj Emir Kusturica potvrdio je za Sputnjik da će bend „Emir Kusturica i No smoking orkestra“ prestati sa nastupima i radom. On planira da piše novu knjigu, ali i da snimi film „Kazna bez zločina“. Saradnja sa „No smoking orkestra“ verovatno će biti nastavljena kroz postavljanje nekih od Kusturičinih filmova na opersku scenu.
Pariska „Olimpija“, u kojoj „Emir Kusturica i No smoking orkestra“ nastupaju 21. decembra, objavila je da će to biti njihov poslednji koncert pod tim imenom. Kusturica o tome kaže kako je u pitanju „kao i sve kod nas, neproverena glasina“, te da je u jednom trenutku „poverovao i da je sa smrću isto“.
„Prestaje rad „Emir Kusturica i No smoking orkestra“. Kao prvo, bend prestaje da postoji“. Kao drugo, to je jedan ishod 23-godišnjeg delovanja. Malo koja zemlja u svetu postoji da nas nije ugostila i da mi nismo preneli svoje katarzično svojstvo koje smo povukli iz srpskog kola i praktično od kafanske muzike napravili nešto što je graničilo nekad sa džezom, nekad sa etno-džezom, jedan krosover koji je vrlo brzo, 2000. godine, postao deo toga što se zvalo vorld mjuzik“, kaže Kusturica za Sputnjik.
Poznati reditelj kaže da je njegov muzički angažman sa „No smoking orkestra“ bio „jedna vrsta nastavka filma „Crna mačka, beli mačor“.
„Svakako su film i muzika najsrodnije umetnosti. Međutim, mi živimo u vremenu kada umetnost iščezava, osećam se kao dirigent u nekom starom cirkusu, a sećamo se kako su cirkusi bili popularni u vreme kad smo bili mali. Imam utisak da je vreme da se jednostavno ta avantura koja je trajala jako dugo i koja je produžena ruka filma, prekine u najkatarzičnijem momentu. U La Korunji sutra imamo nastup negde pred 50.000 ljudi i treba da proizvedemo isto ono kruženje naših bazičnih akorda i uopšte kompozicija, gde se zapravo atmosfera benda, koji prolazi kroz katarzu, lako prenosi na publiku, a onda se vraća lako nama i onda se to pretvara u jedan uzbudljiv događaj“, objašnjava Kusturica.
Onoliko koliko sam se mučio snimajući svoje filmove, osećao sam se ponekad kao rudar, nekad kao kopač bunara, nekad kao avijatičar, toliko sam u tom bendu doživljavao pozitivne katarze, podvlači Kusturica i dodaje da je „došlo vreme da se na to stavi tačka“.
„Mi ćemo pored Olimpije svirati neki oproštajni koncert na istoku, možda u Moskvi, to ćemo se dogovoriti“, ističe reditelj.
Kusturica kaže da je njegov bend „patentiran na Zapadu“.
„Mi zbog soroševaca, zbog tog imitatorskog, zbog kič pozicije naše muzike, nikad nismo uspeli ni da sviramo praktično naš repertoar u Srbiji. Ali to nama nije ni bio cilj. Naš spektar je bio od Australije do Severne Amerike, sve to smo zaokružili i to je sve bio na neki način produžetak filma“, dodaje Kusturica.
Kusturica kaže da se nastupi „Emir Kusturica i No smoking orkestra“ svakako prekidaju, ali da će nastavak saradnje najverovatnije uslediti kroz mogućnost da se neko od njegovih dela postavi kao opera.
„Postoji mogućnost da se neke od tih opera, odnosno mjuzikli na osnovu mojih filmova, postave možda i u Srbiji, a najverovatnije i u Rusiji“, objašnjava Kusturica i dodaje da će on najverovatnije učestvovati u tome kao reditelj, kao što je u „Bastilji“ 2011. postavio „Dom za vešanje“ koji je igran u celom svetu.
On najavljuje da će pisati novu knjigu i da će vrlo brzo da snimi neki novi film.
„U planu je film „Kazna bez zločina“. Imao sam ideju, imam odličan tekst, ali to se pokazuje nemoguće sa Kazahstanom, nešto se tamo desilo, nije mi jasno šta. Imam jedan, rekao bih, savršen scenario koji smo napisali Mihić i ja, „Beli oblak Džingis Kana“, ali on zbog skupoće verovatno nikad neće biti snimljen. Uglavnom „Kazna bez zločina“ je spremna, a imam i neke planove za mali film sa ćerkom koja je scenarista i koji bismo producirali“, zaključuje Kusturica za Sputnjik.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Podkast
Emir Kusturica: Dva zavetna naroda – Rusi i Srbi (prvi deo)
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Podkast
Emir Kusturica: Dva zavetna naroda – Rusi i Srbi (drugi deo) /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala