- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li je problem nekontrolisani uvoz: Šabački paradajz neće niko ni za 20 dinara

CC0 / Pixabay / Paradajz u plasteniku
Paradajz u plasteniku - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Kilogram paradajza u šabačkom kraju u maloprodaji košta oko 150 dinara, a na veliko kod poljoprivrednika, cena je nekoliko puta niža nego pre sedam dana. Prema rečima povrtara, paradajz nemaju kome da prodaju ni za 20 dinara po kilogramu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Gotovo svaki povrtar iz Gornje Vranjske kod Šapca, nekada je gajio paradajz, a sada se proizvođači u selu mogu izbrojati na prste jedne ruke. Mladi poljoprivrednik Dušan Gajić paradajz proizvodi u plastenicima, na površini od 50 ari. Do sada je ubrao desetak tona.
„Pre sedam dana smo imali mnogo bolje uslove i prodaju, međutim sad je paradajz došao do jako loše cene, to je ono što nam ne odgovara“, kaže Gajić.
Na pitanje koja bi cena odgovarala, Gajić kaže da bi to bilo od 70 do 80 dinara.
„Cena prošle nedelje je bila oko 120 dinara, sad je došla na 20 dinara, 80 dinara je cena koja je bila i 2010. godine, ali su mnoge stvari bile jeftinije, kao što su gorivo, ambalaža. Ove godine ambalaža je 80 dinara, a mi paradajz prodajemo, 120 dinara za holandezu“, kaže Gajić.
Paradajz spakovan u gajbice, kupce čeka u hladnjači. Proizvođači kažu da domaća proizvodnja ne podmiruje potrebe tržišta, ali da je problem nekontrolisani uvoz. Negoduju i zbog velike razlike u ceni od plastenika do tezge.
Dušan Gajić kaže da paradajz trenutno nema kome da proda: „Pre sedam dana smo imali veliku navalu za paradajz, danas kupaca nemamo.“
Prema njegovim rečima, visoke temperature sigurno utiču na rod.
„Ova godina je bila i donekle dobra za proizvodnju paradajza, međutim, na 37 stepeni spoljne temperature, ne može ništa da raste kako treba“, napominje on.
Zahtevnu proizvodnju sa sve većim ulaganjima, dodatno otežava i skupa radna snaga, koja se sve teže pronalazi.
Cene povrtarskih proizvoda su minimalizovane, nekad dolazi do takve hiperprodukcije, da se ne mogu prodati, da li je narod osiromašio, da li je uvoz nekih artikala pogoršao sliku na našem tržištu, uglavnom, često se srećemo sa situacijama da proizvodnja paradajza bude pokrivena nekim uvoznim količinama koje obezvrede naš paradajz, ljudi izgube volju za dalji rad, mlađe generacije ne vide sebe u povrtarskoj proizvodnji“, kaže Jovan Sušić iz PSSS Šabac.
Biljke su pune roda. Na jednoj u Gornjoj Vranjskoj uberu oko četiri kilograma. Paradajz će, kažu brati još mesec dana. Nadaju se stabilizaciji tržišta, i zaradi, zbog koje su u plastenicima radili od proleća, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala