- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zemlje EU od danas "zavrću slavinu": Plan za smanjenje potrošnje gasa stupio na snagu

© Sputnik / Anton DenisovŠporet na gas
Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Plan Evropske unije da smanji potrošnju gasa u celom bloku za 15 odsto stupa danas na snagu, nakon objave u zvaničnom administrativnom glasniku EU u ponedeljak.
Zemlje članice EU su 5. avgusta zvanično usvojile plan za vanredne situacije koji se odnosi na smanjenje potrošnje gasa, kako bi uštedele gorivo za zimu zbog neizvesnosti s ruskim isporukama, uprkos protivljenju Poljske i Mađarske finalnoj verziji zakona.
Sporazumom se od svih zemalja EU traži da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto, pri čemu bi Evropska komisija to mogla da proglasi obavezom u vanrednim okolnostima, mada uz izvesna izuzeća za pojedine zemlje i industrije.
Sve zemlje, osim Mađarske i Poljske, odobrile su sporazum čime je on dobio snagu zakona, objavila je prošle nedelje Češka, koja je trenutni predsedavajući EU.
U uredbi se navodi da će zemlje EU „uložiti sve svoje napore" da smanje potrošnju gasa od avgusta ove do marta iduće godine za „najmanje 15 odsto" u odnosu na njihovu prosečnu potrošnju u pretphodnih pet godina.
Ako Evropska komisija uoči „ozbiljnu nestašicu gasa" ili se pojavi izuzetno velika potražnja za gasom, može zatražiti od zemalja EU objavu opšte opasnosti u bloku. Time bi smanjenje potrošnje gasa postalo obavezujuće, uz ograničene izuzetke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala