- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veliki strah demokrata od druge Trampove kandidature: Potezi sve radikalniji, na udaru i institucije

© Foto : OCTAVIO JONESBivši američki predsednik Donald Tramp na mitingu svojih pristalica na Floridi
Bivši američki predsednik Donald Tramp na mitingu svojih pristalica na Floridi - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Američke demokrate sve radikalnije idu ka tome da po svaku cenu spreče novu predsedničku kandidaturu Donalda Trampa, što pokazuje i upad FBI na njegov posed. Ovaj potez je vrlo problematičan, a u javnosti prevladava percepcija da je reč o političkom progonu bivšeg predsednika SAD, kaže spoljnopolitički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, utisak o tome da je reč o političkom progonu ne ostavlja samo upad i pretres Trampovog poseda Mar-a-Lago na Floridi, već i dosadašnja dešavanja u američkom Kongresu, odnosno niz javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol nakon izbora prošle godine.
Pripadnici Demokratske partije, pojašnjava Kesić, uz pomoć dvoje republikanaca - Trampovih protivnika, u tom procesu iznose jednu stranu priče koja odgovara političkom narativu koji demokrate plasiraju, a to je da je bivši predsednik odgovoran za upad u Kongres 6. januara 2021. godine.
„Problematičan je način na koji je ta komisija koja sprovodi saslušanja sastavljena, to što su odbacili republikance koje je predložio glavni predstavnik Republikanske stranke u Donjem domu, kao i to što se tokom saslušanja ne iznose nikakvi kontraargumenti niti odbrana bivšeg predsednika. Vrhunac čitave priče je to što se sada, na osnovu informacija koje su vrlo problematične kao dokazni materijal, vrši pritisak na glavnog tužioca Amerike da izda nalog da se ovako upadne na posed Donalda Trampa“, naglašava Kesić.

Politički progon

Kako kaže, da su demokrate htele da izbegnu percepciju da je reč o političkom progonu bivšeg predsednika, ovo su mogle da sprovedu na drugačiji način, a jedan od njih je imenovanje specijalnog tužioca koji bi se pozabavio istražnim radnjama vezanim za ono što demokrate Trampu stavljaju na teret.

„Tako je, na primer, bilo oko one optužbe da se Rusija mešala u izborni proces u Americi i pomogla Trampov izbor za predsednika. Tada je izabran specijalni tužilac, gospodin Muler, koji je vodio potpuno odvojenu istragu, upravo da bi se izbegla percepcija da je u pitanju neki politički proces. To se ovog puta nije desilo i vrlo je problematično to što glavni tužilac to nije uradio, jer to daje indikacije da procedura nije ispoštovana, odnosno da nije praćena jedna regularna, uobičajena zakonska praksa. To daje argumente da je ovde reč upravo o političkom progonu i da su akcije usmerene protiv bivšeg predsednika SAD politički motivisane“, ukazuje Kesić.

Druga važna stvar, dodaje analitičar, je da se u uobičajenim okolnostima nalog za upad i pretres daje od strane Velike porote.
„Mi ne znamo da li je to ovde bio slučaj, ili su pak tužilac i pripadnici ministarstva pravde nalog tražili direktno od suda. Kako god bilo, ne može se izbeći utisak da se zarad političkih razloga zloupotrebljavaju institucije - tužilaštvo i FBI. Ako se ovo posmatra u širem kontekstu i sagleda kako su zloupotrebljeni FBI, CIA i drugi delovi pravnog aparata protiv bivšeg predsednika tokom procesa njegovog impičmenta (opoziva), onda vidimo da već duže vreme postoje ozbiljni problemi oko politizacije policijskih i bezbednosnih institucija američke države“, kategoričan je Kesić.
Ovakav tretman Donalda Trampa doveo je, kaže naš sagovornik, do toga da su se republikanci pobunili protiv takve vrste politizacije državnih agencija i obećavaju da će, ukoliko u novembru na izborima osvoje Donji dom, pokrenuti niz istražnih postupaka vezanih za zloupotrebe i manipulacije sa FBI i drugim policijskim institucijama.

Demokrate u strahu

Na pitanje da li sve ovo govori da demokrate strahuju od nove Trampove predsedničke kandidature, Kesić kaže da je velika većina onih koji podržavaju bivšeg predsednika i Republikansku stranku ubeđena da demokrate na neki način vrše „udar“ i preuzimaju institucije – tužilaštvo i sudove, kako bi sačuvali vlast.
Te ljude je, napominje, nemoguće ubediti u suprotno jer je ovakvih slučajeva sve više.
„Nedavno smo, na primer, imali situaciju da je dvoje savetnika bivšeg predsednika Trampa hapšeno na jedan vrlo grub način, potpuno bespotrebno, jer se nisu odazvali nalogu Kongresa i nisu došli da svedoče u slučaju dešavanja od 6. januara 2021. godine. Tako da možemo reći da ovo traje već duže vreme, a u javnosti se stvara percepcija da demokrate mogu da iskoriste svaku instituciju sa ciljem da spreče novu kandidaturu Donalda Trampa“, ističe Kesić.
Američke demokrate, uveren je naš sagovornik, žive u strahu ne samo od toga da će se Tramp vratiti, već i od toga da će republikanci posle novembarskih izbora preuzeti potpunu kontrolu nad Kongresom, te da će posle toga biti skoro nemoguće da obezbede da demokrata pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine:
„Međutim, njihov problem je u tome što čak i da podignu optužnicu, to po američkom zakonu ne predstavlja prepreku da se Tramp kandiduje, ali u velikoj meri jeste nešto što će mu dodatno dati snagu i širu podršku. Naime, sve ankete pokazuju da čak i oni nezavisni glasači u većini slučajeva dele mišljenje republikanca da demokrate zloupotrebljavaju državne institucije da bi sačuvali vlast“.

Ko je pretnja američkoj demokratiji

U tom smislu, ocenjuje Kesić, ovi radikalni potezi za sada ne idu u korist demokratama i ne daju neke, za njih poželjne rezultate.

„Ovi potezi, kratkoročno gledano, služe da se mobiliše biračko telo demokrata jer su upad FBI u Trampovu rezidenciju slavili upravo liberali i oni koji podržavaju ovaj politički proces protiv bivšeg predsednika, jer misle da je on najveća pretnja američkoj demokratiji. Dakle, kada vidite da veliki deo Holivuda slavi upad FBI-ja, glumci, pevači, koji ovaj potez pravdaju „borbom protiv većeg zla“, onda znate da je u pitanju mobilizacija jezgra Demokratske partije kako bi se na svaki način zabranila kandidatura Donalda Trampa“, kaže sagovornik Sputnjika.

Na žalost, zaključuje Obrad Kesić, ovo čemu je bivši američki predsednik izložen je bez presedana, ali govori o tome šta mogu očekivati obični američki građani:
„Mi imamo slučajeve da posle više od godinu i po dana od dešavanja 6. januara i dalje imamo nekoliko ljudi koji su u zatvoru bez suđenja, a neki su čak i bez optužnice. Dakle, kada govorimo o pretnjama američkoj demokratiji, teško je izbeći zaključak da najveća pretnja dolazi upravo od ove borbe protiv bivšeg predsednika, kada se zloupotrebljavaju institucije i ide mimo vladavine prava i američkog zakona“.
Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da su agenti FBI izveli raciju na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i obili sef. Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja, prenosi Gardijan.
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
SVET
Tramp: Verujem da ću pobediti ako se kandidujem 2024.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala