- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija o tranzitu robe u Kalinjingrad: Pripremili smo mere u slučaju pogoršanja situacije

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaKalinjingrad
Kalinjingrad - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Pripremljene su mere koje se mogu preduzeti u slučaju da se situacija sa tranzitom robe u Kalinjingrad pogorša, izjavio je ambasador za specijalni izaslanik Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Isakov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Možemo reći da smo izbegli najgori scenario na temu kalinjingradskog tranzita robe. Određeni uspesi sa Evropskom unijom i Litvanijom su postignuti i idu u pravom smeru i to je rezultat naših aktivnih diplomatskih napora“, rekao je on.
Isakov je naveo da je situacija sa tranzitom robe u Kalinjingrad preko Litvanije daleko od normalne, kao i da rešenja koja su pronađena mogu biti samo privremena.
Navodi i da će Rusija tražiti da se kalinjingradski tranzit isključi iz nezakonitih sankcija Evropske unije.

„Nastavićemo da tražimo rešenje za ovu situaciju u saradnji sa Viljnusom i Briselom, kao i da radimo na potpunoj obnovi kalinjingradskog tranzita robe. Naš stav je da ovaj tranzit mora biti izuzet iz nelegitimnih jednostranih sankcija EU, kao i da je potrebno da funkcioniše isključivo na osnovu raspoloživih međunarodnih sporazuma sa Litvanijom i Evropskom unijom i njihove političke odgovornosti. U suštini radi se o domaćem ruskom tranzitu, a ne o izvozu i uvozu“, naglasio je Isakov.

Viljnus je od 18. juna zabranio prevoz preko svoje teritorije do Kalinjingradske oblasti robe koja je pod sankcijama Evropske unije: građevinskog materijala, metala, drveta, cementa, đubriva, alkohola, ikre i drugih kategorija. Generalno, oko polovine celokupnog obima isporuka. Prema tvrdnjama litvanskih vlasti, pridržavaju se sankcija EU.
Evropska komisija je, nakon toga, objavila saopštenje u kome se pojašnjava da tranzit u Kalinjingrad drumskim saobraćajem ostaje pod zabranom, a tranzit železnicom je moguć uz odgovarajuću kontrolu.
Kalinjingradska oblast - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
RUSIJA
Moguća obustava tranzita robe u Kalinjingrad zbog problema sa litvanskom bankom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala