- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Protest srpskih poljoprivrednika, Ministarstvo poziva na razgovor

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICTraktori ispred Pokrajinske vlade
Traktori ispred Pokrajinske vlade - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cena suncokreta, poljoprivrednici iz Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije organizovali su danas proteste u više mesta. Tim povodom oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede koje je pozvalo poljoprivrednike na razgovor.
Članovi udruženja Stig iz Požarevca traktorima su prošli kroz centar grada i blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi, a potpredsednik ovog udruženja Milan Marković je izjavio da je protest organizovan kako bi se ukazalo na, kako je rekao, izuzetno nisku otkupnu cenu suncokreta.
"Ona je sada 55 dinara, a lane je sa trostruko manjim ulaganjima bila 62 dinara. Ministarstvo poljoprivrede nam je ponudilo 62 dinara po kilogramu, što smo mi u četvrtak na sastanku odbili i zato smo danas ovde", rekao je Marković, prenosi Tanjug.
On je kazao da proizvođači traže 700 evra po toni, odnosno oko 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.
Protestovali su i poljoprivrednici u Vojvodini.
Kako je javio reporter Tanjuga, iako su iz Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili da će se učesnici protesta kretati putevima kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama, oko podneva se jedan traktor zaustavio kod zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu pokušavajući da blokira put.
Posle njega je još poljoprivrednika stiglo do centra grada, a policija na Bulevaru Mihajla Pupina nije dozvoljavala da se traktori pomere.

Ministarstvo na raspolaganju svim poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede navodi da će kao i do sada uvek biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, "kako bi dalje nastavili da zajedno rešavamo sve probleme u poljoprivredi".

Verujemo da je to jedini način da se prevaziđu izazovi sa kojima se svi suočavamo", rečeno je za Tanjug u Ministarstvu.

Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala