Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Privođena ruska novinarka otkrila zašto su prištinski policajci njeni - najverniji čitaoci

© Sputnik / Milica TrkljaDarija Aslamova
Darija  Aslamova - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Pripadnici kosovske specijalne službe pokazali su se kao jedni od mojih najposvećenijih čitalaca, izjavila je na konferenciji za novinare u Ruskom domu u Beogradu, ruska novinarka Darja Aslamova posle zadržavanja na prelazu Jarinje i sedmočasovnog ispitivanja.
Prištinske vlasti ne samo da novinarki Komsomolske pravde nisu dozvolile ulazak na Kosovo i Metohiju, nego ni u narednih pet godina neće moći da uđe na teritoriju južne srpske pokrajine gde je od institucija samoproglašenog Kosova proglašena nepoželjnom osobom.
Aslamova kaže da je tokom razgovora sa obaveštajcima u civilu kod kojih je odvedena u Kosovsku Mitrovicu bila iznenađena ne samo količinom informacija koje imaju o njoj kao osobi, nego i o njenom radu. Toliko su pratili šta je pisala da ih je nazvala njenim najposvećenijim čitaocima.
A izveštavala je sa ratom zahvaćenih područja poput Nagorno Karbaha, Ruande, Čečenije, Abhazije, Kambodže, Tadžikistana i nekadašnje Jugoslavije i nije mogla ni da precizira koliko je puta bila privođena na ispitivanja zbog posla.
Njeno iskustvo sa ratišta, kaže, pokazalo je da ako ima karmin na usnama i cipele na ne baš malu štiklu, ako je pristojno sređena, odmah padne sumnja da nije u pitanju novinarski nego špijunski posao.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku: Darija AslamovaDarija Aslamova
Darija  Aslamova  - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Darija Aslamova
Tako je prošla i na Kosovu i bez ratnog stanja, a njena planirana reportaža o kosovskim manastirima, Banjskoj i Visokim Dačinama, pretvorila se u višečasovno ispitivanje u policijskoj stanici Kosovske Mitrovice.
Pored toga što su, prema navodima ruske novinarke, pripadnici kosovske specijalne službe imali već pripremljen ceo dosije o njoj, insistirali su na pitanjima da li je ona već radila na Kosovu, da li je bila u Donbasu i da li je ikada izveštavajući pravila paralele sa trgovinom organima u Ukrajini i na Kosovu.
Svi njeni odgovori bili su potvrdni, a na primedbu prištinske službe da ih ruski novinari slikaju isključivo nepovoljno i šalju neprijateljsku sliku o situaciji na Kosovu, izjavila je da tome doprinosi i činjenica da su ruski novinari tamo tretirani kao „nepoželjni gosti“.
Na pitanje o njenom ličnom mišljenju ko će odneti pobedu u rusko-ukrajinskom ratu, Aslamova, koja je pored svojevremenih intervjua sa Sergejom Lavrovim, Bašarom el Asadom i Radovanom Karadžićem izveštavala i direktno iz Donbasa, odlučno je odgovorila - to će biti Rusija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala