- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Predstava „Rat i mir“ na festivalu „Ohridsko sunce“

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPremijera predstave „Rat i mir“ prema istoimenom romanu Lava Nikolajevića Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića u Narodnom pozorištu.
Premijera predstave „Rat i mir“ prema istoimenom romanu Lava Nikolajevića Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića u Narodnom pozorištu.  - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Predstava „Rat i mir“ Narodnog pozorišta u Beogradu, po čuvenom romanu Lava Tolstoja u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, gostovaće 17. avgusta na ovogodišnjem 62. festivalu „Ohridsko sunce“ u Severnoj Makedoniji, saopštili su danas iz matičnog pozorišta.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pozorišno ostvarenje, čija je premijera bila 30. maja, biće izvedeno 17. avgusta na sceni „Dolni Saraj“ (u starom delu Ohrida) s početkom u 21 čas.
U glumačkoj podeli našli su se Hadži Nenad Maričić, Miodrag Krivokapić, Danilo Lončarević, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Zorana Bećić Đorđević, Dušan Matejić i drugi.
„Rat i mir“ donosi pitanja rata i mira na više nivoa, nadilazeći samu radnju, na ličnom, simboličkom i metaforičkom.
Protagonisti ovog komada nalaze se u stalnom traganju, tražeći Boga, ljubav, sreću, smisao života.
Jedan od likova, Pjer Bezuhov, iznova postavlja pitanja: „Čemu služi naš život? Zašto smo mi na ovome svetu? Šta to ljudi i čovečanstvo imaju da sagrade i izvedu svojim životom“, što predstavlja suštinsko oblikovanje teme predstave.
Rat, koji se nalazi u samom naslovu, ne nalazi svoje mesto u prvom planu, tako da je motiv rata sveden i usmeren samo na ono što se konkretno događa protagonistima priče i što može uticati na njihove živote, prenosi Tanjug.
Nenad Hadži Maričić i  Nemanja Stamatović u predstavi Rat i mir - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
KULTURA
„Rusija mora ratovati“: Remek-delo „Rat i mir“, aktuelnije nego ikad, ponovo na pozorišnoj sceni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala