- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina potapa Amerikance i Japance ako bukne i Tajvan: Šta pokazuje nova simulacija stručnjaka iz SAD

© SputnikKineska flota
Kineska flota - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Grupa američkih stručnjaka za bezbednost Centra za strategijske i međunarodne studije izvela je simulaciju eventualne invazije Kine na Tajvan. Rezultati simulacije pokazali su da bi Tajvan mogao da odbije invaziju, ali da bi Kina potopila većinu ratnih plovila Sjedinjenih Američkih Država i Japana, prenosi Blumberg.
"Rezultati pokazuju da u većini, ali ne svim scenarijima, Tajvan može da odbije invaziju", kazao je stariji savetnik Centra za studije Mark Kensijan.
Stručnjaci su sproveli 22 simulacija i u 18 od njih, kineske rakete potopile bi značajan deo američkih i japanskih plovila i na stotine aviona, smatra Kensijan.
On je istakao da su u poslednjoj izvedenoj simulaciji SAD "izgubile" 900 borbenih letelica u konfliktu koji je trajao četiri nedelje, što je otprilike polovina vazdušnih snaga i mornarice. Kensijan navodi da bi Kina takođe "uništila" mornaricu Tajvana kao i polovinu vazduhoplovnih snaga te zemlje već u prvim danima hipotetičke invazije.
Simulacije su uključile i mogućnost da zvanični Tokiju pruži podršku Americi u vidu da joj proširi prava upotrebe američkih baza na teritoriji Japana, ali da u isto vreme zabrani korišćenje nuklearnog oružja. Međutim, zvaničnici su se ogradili da do sada sprovedene simulacije nisu najsloženije hipoteze eventualne invazije, prenosi međunarodni Sputnjik.
"Nismo pokretali najgore scenarije u kojima bi Kina mogla da pokori celo ostrvo", naveo je Kensijan.
Situacija u vezi sa Tajvanom eskalirala je nakon nedavne posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajpeju.
Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i protivi se bilo kakvim direktnim zvaničnim stranim kontaktima sa ostrvom.
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da Kina neće ostaviti prostora protajvanskim snagama za nezavisnost jer je ponovno ujedinjenje Tajvana sa Kinom istorijski neizbežno i svi pokušaji da se Tajvan iskoristi za obuzdavanje Kine osuđeni su na neuspeh.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala