- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Grčki Votergejt“ trese Atinu: Šef države traži istragu

CC0 / Pixabay / Pogled na Akropolj čije centralno mesto zauzima Partenon
Pogled na Akropolj čije centralno mesto zauzima Partenon - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
Pratite nas
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu zatražila je danas istragu o prisluškivanju telefona jednog političkog lidera, koje je sprovela grčka obaveštajna služba (EIP).
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Prošle nedelje, u jeku zabrinutosti u EU zbog upotrebe špijunskog softvera, izbio je skandal i izazvao uzbunu u Grčkoj, a opozicione stranke su aferu o prisluškivanju nazvale „lični Votergejt premijera Kirijakosa Micotakisa“, prenosi Rojters.
Katerina Sakelaropulu je u saopštenju podsetila da je zaštita prava na privatnost „osnovni preduslov demokratskog i liberalnog društva“ i da poštovanje demokratije prevazilazi politiku.
„Potrebno je hitno i potpuno razjašnjenje slučaja prisluškivanja“, rekla je predsednica Grčke.
Lider grčke socijalističke partije PASOK i poslanik u Evropskom parlamentu Nikos Andrulakis potvrdio je ranije da je saznao da je EIP prisluškivao njegove razgovore prošle godine, a potom su smenjeni načelnik EIP i šef kabineta premijera Kirijakosa Micotakisa.
Portparol vlade je potvrdio da je EIP prisluškivao Andrulakisov telefon, ali tvrdi da je taj nadzor, koji je odobrio tužilac, bio zakonit i da je premijer o tome obavešten prošle nedelje, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala