- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Pašinjan razgovarali o Nagorno Karabahu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o situaciji oko Nagorno Karabaha i pitanjima bezbednosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici, prenosi pres-služba predsednika Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Republike Jermenije Nikolom Pašinjanom. Razmatran je razvoj situacije oko Nagorno Karabaha, kao i pitanja osiguranja bezbednosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da je u ovom kontekstu potvrđena važnost sprovođenja svih odredbi sporazuma između lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana od 9. novembra 2020. godine, 11. januara i 26. novembra 2021. godine.
Pres služba dodaje da je razgovor održan na inicijativu jermenske strane.
Krajem septembra 2020. U Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
U sredu 3. avgusta došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Ministarstvo je dodalo da komanda ruskog mirovnog kontingenta, zajedno sa predstavnicima azerbejdžanske i jermenske strane, preduzima mere za stabilizaciju situacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala