Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti pokazuje da želi rat, a ne dogovor

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Petković je u saopštenju ocenio da je, ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji.
„Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napade Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini“, naveo je Petković.
Petković je poručio da će Beograd, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom.
„Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o ‘međusobnom priznanju’ nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči“, istakao je Petković.
Ono što Kurti dobro zna, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava, ukazao je Petković i dodao da je zbog toga njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda.
„To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke“, naveo je Petković.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
SRBIJA
Kurti potpaljuje vatru skandaloznim pretnjama: Moguć treći rat - Srbiji dajemo dva meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala