- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi Putinov ukaz: Banke mogu da obustave poslovanje u valuti zemalja koje su zamrzle njihovu imovinu

© Sputnik / Mariя DevahinaZgrada Centralne banke Rusije
Zgrada Centralne banke Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o privremenom postupku za ispunjavanje deviznih obaveza po ugovorima o bankarskom depozitu i obaveza po obveznicama koje emituju strane organizacije. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ruske banke, kojima je nakon uvođenja sankcija zamrznuta imovina u stranoj valuti u inostranstvu, moći će da obustave izvršavanje obaveza u ovoj valuti do ukidanja restriktivnih mera. Napominje se da se takođe mogu zamrznuti prenos i izdavanje sredstava.
Osim toga, Banka Rusije je dobila pravo da određuje maksimalnu proviziju za devizne transfere bankama koje su potpale pod sankcije, navodi se u ukazu.
Centralna banka će takođe moći da određuje premije rizika u zavisnosti od emitenta valute.
„Planirano je da se doplate na kredite i zajmove pravnim licima u stranoj valuti... diferenciraju u zavisnosti od eminenta valute (prijateljske ili neprijateljske zemlje)“, navodi se u saopštenju regulatora.
Istovremeno se objašnjava se da će se i visina doplata takođe razlikovati u zavisnosti od toga da li zajmoprimac ima devizne prihode za ispunjavanje obaveza.
Shodno ukazu, sankcionisane kompanije mogu da otvaraju posebne račune za ispunjavanje obaveza prema nerezidentima po evroobveznicama.
Krajem jula „Forbs“ je, pozivajući se na izvore, saopštio da Banka Rusije sa učesnicima na tržištu razgovara o mehanizmu formiranja kursa dolara i evra u slučaju prekida trgovanja ovim valutama na Moskovskoj berzi. To se može dogoditi ako pod sankcije potpadne Nacionalni klirinški centar.
Grafiti za podršku rublje u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2022
EKONOMIJA
Mogu li jaka rublja i ruske obveznice biti interesantne stranim investitorima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala