Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Kada planirate da povučete priznanje Kosova?“: Građani Srbije zasuli pitanjima američkog ambasadora

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmerički ambasador Kristofer Hil
Američki ambasador Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil odgovaraće na pitanja koja mu građani budu u narednih nekoliko dana postavljali na društvenim mrežama. Pitanja već pristižu, većina ih se odnosi na Kosovo i Metohiju i NATO agresiju, a građane interesuje i kada će SAD da povuku priznanje Kosova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ataše za štampu ambasade SAD Metju Andervud rekao je za Tanjug da Hil uvek traži načine da direktno komunicira sa građanima Srbije i da se u američkoj ambasadi nadaju da će ta inicijativa biti popularna.
„Ukoliko bude uspešna, svakako ćemo razmotriti da je nastavimo u budućnosti. Građani imaju nekoliko dana za postavljanje pitanja i nadamo se da ćemo prve odgovore objaviti uskoro“, naveo je Andervud.
Ambasadoru Kristoferu Hilu već je stiglo više od 150 pitanja, na nalozima „Američka ambasada“ na Fejsbuku* i Tviteru.
Za dva sata na Tviteru bilo je više od 100 pitanja i komentara, među kojima je akcenat stavljen na Kosovo i Metohiju i odnos SAD prema Srbiji.
Česta su pitanja: „Zašto nastavljate da podržavate terorističko-separatistički režim OVK na KiM?“ ili „Kada planirate da povučete priznanje Kosova?“.
Jedno od pitanja odnosilo se i na ponašanje Hrvatske povodom najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata.
„Kakav je stav Vaše vlade povodom tradicionalne hrvatske proslave najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata? Šta kažete na negiranje zločina zvanog ‘Oluja’ i na to što niko nije odgovarao?, pitao je jedan korisnik Tvitera i dodao da pitanje ima direktne veze sa odnosima SAD i Srbije.
Jedan od tviteraša pitao je ambasadora Hila da li može nešto da učini da Novak Đoković zaigra na Ju-Es Openu. Pojedine interesuje i izvoz oružja u SAD, kao i to da li „Burger King“ uskoro stiže u Srbiju.
Interesuju se i da li SAD planiraju konkretne aktivnosti u smislu pomoći Srbiji da do 2025. bude spremna za članstvo u EU, a kasnije i za članstvo u NATO. Jedan od tviretaraša upitao je: „Kada su i zašto SAD zaboravile čistu i iskrenu dušu srpskog naroda?“.
Nisu izostala pitanja i o intervjuima za „zelenu kartu“, ni da li će i kada Amerikanci vratiti zemlju Indijancima.
Ambasadora pitaju i kako gleda na kršenje povelje UN kada je NATO izvršio krivično delo agresije na suverenu državu SRJ i koja je norma međunarodnog prava bila osnov za to.
„Kako vidite saradnju SAD i Srbije u IT sektoru i startap ekosistemu u narednih pet do 10 godina?", jedno je od pitanja za ambasadora kao i „Zašto Rusija ne može da ima vojnu bazu u Srbiji?“.
Zajednica na Fejsbuku, koja broji više od 265.000 pratilaca, nešto manje je aktivna pa je za dva sata stiglo tek 40 pitanja.
Jedno, pored uobičajenih vezanih za KiM, glasi: „Da li će zločinci odgovarati za NATO agresiju i ubistva dece“, kao i „Da li će građanima Srbije konačno biti ukinute vize?“.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala