- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Suša – ugrožen rečni saobraćaj, (poljo)privreda i snabdevanje pitkom vodom | Energija Sputnjika

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICNivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra
Nivo Dunava kod Novog Sada opao je za dva metra - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Konstatacija da nam zbog suše preti žeđ možda je preuranjena, ali vodom se već vekovima, a posebno poslednjih decenija, neracionalno gazduje.
Većina evropskih zemalja trenutno se suočava sa nestašicom pitke vode. Problem vode sve je prisutniji na celoj planeti. Najočigledniji efekat suše je u sve brojnijim i po posledicama strašnijim efektima požara koji haraju u Evropi, Australiji, SAD…
Problem sa manjkom vode – ne samo za piće već i za komforan život (stanovanje u zgradama i modernim kućama nemoguće je bez velike potrošnje vode za kupanje, pranje posuđa i veša, ispiranje toaleta i slično), potrošnju u privredi, posebno poljoprivredi, energetici i saobraćaju – pripisuje se klimatskim promenama. Ali, čovek je izgradnjom nekih objekata, na primer malih hidrocentrala, ugrozio sistem razmene vode u prirodi.
Kada je u pitanju rešavanje problema sa manjkom dostupnih količina vode – puno se priča, a malo radi. Neodgovorno gazdujući vodnim resursima, čovek je ugrozio živi svet na planeti.
Danas smo suočeni sa vodostajima reka na kritičnom minimumu, što otežava plovidbu, ali i proizvodnju električne energije. Poljoprivredni usevi vape za vodom, a prinosi su ugroženi. Visoke temperature ovog leta upozoravaju da se problem vode što pre mora ozbiljno shvatiti.
O tome šta nam je činiti i kako se ubuduće moramo ponašati da se ovaj problem najpre ublaži, a potom eliminiše u emisiji „Energija Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i Danijela Božanić, stručnjak za klimatske promene.
Energija Sputnjika, 08.08.2022.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala