- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Dozlogrdila im poskupljenja: Bračni par našao idealno mesto u stanu za proizvodnju struje /foto/

CC0 / Pixabay / Solarni paneli
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
Pratite nas
Stopa inflacije u Austriji prošlog meseca bila je na rekordnom nivou od 9,2 odsto, najvišem u proteklih 47 godina. Najavljeno je da će u septembru poskupeti električna energija i gas, pa su pojedini Austrijanci počeli da se „snalaze“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Anketa je pokazala da je dve trećine Austrijanaca ne samo zabrinuto, već i vrlo pesimistično po pitanju troškova života u sledećih godinu dana.
Kako pišu austrijski mediji, sva ta neizvesnost i stalno „bombardovanje“ građana s poskupljenjima mnogima je dozlogrdilo, pa tako i mladoj, inovativnoj porodici Pretenhofer iz Beča, preneo je „Večernji list“.

Solarno postrojenje na terasi

Nakon što je bračni par Sabine (40) i Mihael (42), koji ima dvogodišnjeg sina, čuo za novo poskupljenje struje i gasa, odlučio je da na svojoj terasi postavi solarno postrojenje, objavio je list „Hojte“.
Prema njihovom proračunu, svaki sunčani sat proizveden na njihovoj „balkonskoj elektrani“ znači uštedu u kućnoj blagajni.

„Godišnje potrošimo oko 2.400 kW/sati struje. Četvrtinu od toga ćemo ubuduće sami da proizvedemo pomoću naša dva solarna panela“, izjavila je Sabine Pretenhofer.

Dodala je kako će se investicija od uloženih 500 evra za solarne panele, vratiti za otprilike pet godina, a verovatno i znatno brže s obzirom na rastuće cene energenata.
„Sami smo montirali postrojenje da bi uštedeli i na troškovima montaže. Bili smo iznenađeni kako je to zapravo jednostavno“, naveo je njen suprug.
Napomenuo je kako su odmah, nakon što su obavestili mrežnog operatora, uključili postrojenje.
Bračni par iz Beča se nada da će njihov primer slediti i druge porodice. Ubrzo su počela da im pristižu i mnogobrojna pitanja preko društvenih mreža ljudi koji su se interesovali gde mogu da kupe takvo solarno postrojenje.
Vest o domišljatom i snalažljivom bračnom paru iz Beča dospela je i do nadležnih za energetska pitanja, koji su zainteresovanima poručili da „neće subvencionisati balkonske elektrane“, uz obrazloženje da za takav vid solarnih panela ne postoji finansijska podrška, jer proizvedena struja ne ide u javnu mrežu operatora, već se odmah potroši.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala