- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kupci da koriste „test njuha“: Trgovinski lanci uklanjaju rokove trajanja s proizvoda

CC0 / Pixabay / Kolica u prodavnici
Kolica u prodavnici - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2022
Pratite nas
„Vejtroz“ (Waitrose) se pridružio pojedinim trgovinskim lancima u Velikoj Britaniji koji su odlučili da ukinu preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda. Kao i drugi, na to se odlučio u pokušaju rešavanja globalnog problema bacanja hrane.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Vejtroz“ će početkom septembra ukloniti oznaku „najbolje upotrebiti do“ s gotovo 500 artikala sveže hrane - uključujući voće i povrće i sobne biljke.

Razlika u oznakama

Oznaka „upotrebiti do“ odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuvati i konzumirati. S druge strane, natpis „najbolje upotrebiti do“ odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.
U Velikoj Britaniji trgovački lanci „Tesko“ i „Marks i Spenser“ takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija „Vejst end risorsis ekšn program“ navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.
Ketrin Dejvid, jedna od vođa organizacije, navodi:
„Rasipanje hrane utiče na sve veći rast cena osnovnih namirnica. Rok trajanja za sveže namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još dobra za jelo.“
U januaru ove godine britanski trgovački lanac „Morisons“ je najavio kako će da ukloni rokove trajanja sa 90 odsto mleka vlastite robne marke i tako podstaći kupce da koriste „test njuha“ pre nego što proizvod bace u otpad, prenosi B92.

Šta menja Evropska unija

Evropska komisija će do kraja 2022. predložiti reviziju pravila EU o označavanju datuma u sklopu svoje strategije „od polja do stola“. Čineći to, Komisija nastoji da spreči rasipanje hrane povezano sa nerazumevanjem i/ili zloupotrebom ovih oznaka, istovremeno osiguravajući da sve predložene promene zadovoljavaju potrebe potrošača za informacijama i ne ugrožavaju bezbednost hrane.
Studija koju je provela Evropska komisija (2018.) procenjuje da je do 10 odsto od 88 miliona tona otpada od hrane koji se godišnje proizvede u EU povezano sa označavanjem datuma.
Prva promena u novom zakonu biće usmerena na hranu koja ima posebno dug rok trajanja. Naime, ako se pravilno skladišti, hrana s posebno dugim rokom trajanja neće imati oznaku „upotrebiti do...“ koja označava krajnji preporučeni datum do kojega se može konzumirati. Reč je o proizvodima poput pirinča, testenine, kafe i ulja.
Druga promena tiče se oznake „najbolje upotrebiti do…“, koju bi trebalo izostaviti ili zameniti drugom oznakom kao npr. „često dobro i nakon...“ Međutim rok upotrebe ostaće za svežu hranu kao što je meso, riba i druga kvarljiva roba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala