- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad uključuje stari metod u borbu protiv Rusije – oživljava se koncept „Rimland“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Zapad namerava da se bori protiv Kine i Rusije oživljavanjem koncepta „Rimland“ koji je doprineo pobedi u dva svetska i Hladnom ratu, piše analitičar Mišel Gurfinker u članku za list „Vol strit džurnal“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Luk strateške saradnje koji podržavaju Sjedinjene Američke Države sada se prostire od zapadne do istočne Evroazije, formirajući odbrambeni okeanski 'Rimland' koji se suprotstavlja kontinentalnim evroazijskim silama Kini i Rusiji“, piše analitičar.

Po njegovom mišljenju, turneja američkog predsednika Džoa Bajdena po Bliskom istoku i onlajn-samit četvoročlane grupe I2U2 (premijer Izraela Jair Lapid, indijski premijer Narendra Mori, predsednik UAE Muhamed bin Zajed i predsednik SAD Džo Bajden) svedoče o tome da zapadne zemlje razvijaju novi strateški koncept.
Analitičar podseća da je grupa prvobitno formirana za razvoj saradnje o ekonomskim i tehnološkim pitanjima, ali je kasnije savetnik šefa Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan uporedio I2U2 sa četvorostranim dijalogom o bezbednosti “koji predstavlja indo-pacifički savez u nastajanju koji čine SAD, Japan, Australija i Indija“.
Geopolitičar Nikolas Spajkman je 1940. godine razradio sopstveni geopolitički koncept „Rimland“ koji je opisao u delu „Geografija sveta“. Prema toj teoriji, kontinentalne imperije (uključujući SSSR i savez Moskve i Pekinga) može da zaustavi i obuzda zona koje je pod kontrolom Amerike, a koja se pruža od evropske obale (zapadna i sredozemna obala) preko Bliskog istoka (arapsko-tursko-persijski svet) do monsunskih zemalja (južna i istočna Azija).
U svojim radovima „Američka strategija u svetskoj politici“ (1942) i „Geografija sveta“ (1944) Spajkman naglašava da ključnu ulogu u svetskoj geopolitici i uticaju u Evroaziji igra uprav Rimland — pojas teritorija koji će ograničavati uticaj „srca sveta“, te da američka spoljna politika treba da bude usmerena na kontrolu ovih teritorija i jačanju američkog prisustva i uticaja na njima.
Ova koncepcija je bila ugrađena u sva značajnija strateška dokumenta posle 1945. godine (Strategija obuzdavanja SSSR, Trumanova doktrina, Maršalov plan, Paktomanija) i nesporno je doprinela hladnoratovskom trijumfu Amerike.
Rusija i Nato - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2015
Rusija i NATO – maratonska partija šaha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala