- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Italiji prodaju zlatnu picu /video/

CC0 / Unsplash/Nik Owens / Pica
Pica - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
U Italiji, koja je najpoznatija po pici, moguće je probati najrazličitije vrste – sa tankom korom, debelom, one tanke sa rubom poput debelog prstena koji je često i napunjen, kao i one koje se serviraju isečene na trouglove, takozvane Pice al tranćo. Odnedavno je u Jezolu, u blizini Venecije, moguće probati i zlatnu picu: Mimi La Regina d'oro 24k.
Zlatna pica napravljena je od pavlake, paradajza, burate (vrsta mocarele koja je izuzetno mekana iznutra), te prekrivena zlatnim listićima od 24 karata. Ova pica se služi uz pesmu „We are the champions“ grupe „Kvin“, u restoranu „Da Robert“ u Jezolu, turističkom mestu blizu Venecije. Pica Mimi La Regina d'oro 24k košta 99 evra. Ukoliko se naručilac složi, ceo restoran biva obavešten da je naručena zlatna pica.
Vlasniku restorana Robertu Nedei sin je predložio da napravi zlatnu picu kakvu je video u Dubaiju, gde ne pokrivaju samo picu zlatom već i bifteke koje prodaju za oko hiljadu evra. Kako je rekao za „Korijere dela sera“, pica ima puno uspeha.
„I mada je u toku jedne sedmice naruči oko četiri-pet ljudi, dogodilo se i da smo za jedno veče dobili narudžbu od pet osoba. Uglavnom su to strani turisti ili lokalno stanovništvo dubljeg džepa koje želi da se pokaže u društvu“.
Zlatne listiće proizvodi jedna firma koja je specijalizovana u proizvodnji jestivog zlata i uglavnom se koristi u poslastičarnicama, naročito u Francuskoj, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Nije potrebno naručiti picu unapred, ona je deo redovnog menija u restoranu.
@fanpage.it Siamo andati a provare la pizza ricoperta d'oro a Jesolo, "Mimi la Regina d'Oro 24K", fatta da Robert Nedea #pizzaoro #neiperte ♬ suono originale - Fanpage.it
Robert Nedea živi već 30 godina u Jezolu, a roditelji su mu bili poslastičari. Ova pica se pravi od brašna koje se koristi, kako je on izjavio, na planinama istočne Evrope ne bi li se napravio hleb. Pravi je na klasičan napuljski način koji podrazumeva tanku osnovu, debeli obruč i lako varenje, prenosi RTS.
Ovo je jedna od najskupljih pica koje se prodaju u Italiji. Jedna od poznatih skupih pica je i ona koju pravi kuvar Karlo Krako a koja se služi u Galeriji „Vitorio Emanuele“ u Milanu za 22 evra. Tu je i Pata negra poznatog Flavija Brijatorea čija cena dostiže 65 evra i moguće ju je naručiti u njegovim lokalima „Krejzi pica“ koji su otvoreni u Milanu i Rimu.
Arapi jedu zlato - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2018
Arapi ne znaju šta će sa parama, pa svakoga dana jedu zlato (video)
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala