- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Utvrđen uzrok nesreće autobusa u Hrvatskoj u kojoj je poginulo 12 ljudi /video, foto/

© AP PhotoSaobraćajna nesreća u Hrvatskoj
Saobraćajna nesreća u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Uviđajem nesreće poljskog autobusa u kojoj je danas na auto-putu kod hrvatske Breznice život izgubilo 12 osoba, utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad volanom, a u cilju utvrđivanja uzroka nesreće naložena je obdukcija stradalih i veštačenje alkoholisanosti vozača.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema dosad prikupljenim podacima, do nesreće je došlo kada vozač autobusa registrovanog u Poljskoj izgubio kontrolu nad volanom vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletelo sa auto-puta.
Poginulo je 12 osoba iz autobusa, među kojima je i vozač autobusa, a svi su bili državljani Poljske, prenela je Hina.
U poljskom autobusu bile su 44 osobe – 42 putnika i dva vozača.
Na lečenju su trenutno 32 osobe, saopštio je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.
Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš rekao je prilikom obilaska povređenih u bolnici u Varaždinu da je 19 osoba teže, a 13 lakše povređeno.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da se radi o hodočasnicima koji su išli u Međugorje.
Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazili su saučešće svojim poljskim kolegama.
Poljski mediji preneli su da su među poginulima tri sveštenika i šest časnih sestara.
U međuvremenu, oglasio se vlasnik autobusa koji je redakciji poljskog portala onet.pl potvrdio da autobus pripada kompaniji Megapol, a njihovo sedište je u Plonsku.
Direktor Megapola tvrdi da je autobus bio tehnički ispravan.

Hrvatski ministar: U poljskom autobusu bilo 44 osoba,12 nastradalo

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Varaždinu da je autobus odvezen na bezbedni prostor za parkiranje, a stvari putnika ostavljene u prostorije Policijske varaždinske uprave i da će biti izdavane prema zahtevima, prenela je Hina.
On je dodao da su se uz hrvatske hitne službe, koje su u izuzetno kratkom vremenu izašle na teren, u pomoć i razgovor sa unesrećenima uključili i poljski policijski službenici koji su od ranije u Hrvatskoj u okviru programa koji MUP sprovodi svako leto „Hrvatska sigurna turistička destinacija“.
„Oni su ovde kako bi olakšali komunikaciju sa preživelima, kako bi bili na usluzi i ambasadi Republike Poljske, dakle u prikupljanju svih obaveštenja koja su nužna i koje se nastoje utvrditi“, istakao je on.
Uspostavljena je i stalna komunikacija između varaždinske policije, MUP-a, Ministarstva spoljnih poslova i poljske ambasade, kao i psihološka pomoć koju u Varaždinu organizuje Crveni krst Varaždinske županije.
„Ona je namenjena pre svega žrtvama, međutim, ona je po potrebi na raspolaganju i svim pripadnicima hitnih službi koji su prvi izašli na mesto nesreće, što je samo po sebi, s obzirom na veličinu tragedije, nešto što je šokantno za svaku osobu koliko god ona bila istrenirana kao policajac, vatrogasac ili pripadnik hitne medicinske pomoći ili civilne zaštite“, rekao je Božinović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala