- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: U slučaju havarije na nuklearki Zaporožje – posledice će biti veće nego u Černobilju

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
U slučaju da se na nuklearnoj elektrani Zaporožje dogodi havarija, posledice će biti drastično veće nego što je to bio slučaj kod nuklearne elektrane u Černobilju ili Fukušimi, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije Mihail Mizincev.
Kako je objasnio, zona radijacijske kontaminacije obuhvatiće 5.300 kvadratnih kilometara, što znači da će biti ugrožena čitave oblasti, a među njima Kijevska, Zaporoška, Harkovska, Poltavska, Hersonska, Odeska, Nikolajevska, Kirovogradska, Vinjicka, Donjecka i Luganska, kao i pogranični regioni Ruske Federacije, Belorusijie, Moldavije, Bugarske i Rumunij,.

„Situacija može drastično da se pogorša i u slučaju loših vremenskih uslova i ulaska Južnoukrajinske nuklearne elektrane (kapaciteta 3.000 megavata) u zonu moguće kontaminacije, ali i skladišta nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Černobil, kao i vodenih arterija. Na taj način bi Crno more i Bosfor na dugi period postali neprohodni za brodove, a obale Turske, Gruzije, Abhazije, Bugarske i Rumunije postale kontaminirane visokim nivoom radijacije“, upozorio je Mizincev.

Takođe je rekao i da granatiranje nuklearke Zaporožje od strane Kijeva predstavlja čin „nuklearnog terorizma“.
On je ujedno i pozvao Ujedinjene nacije, Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju i ostale međunarodne institucije da „osude zločinačke poteze kijevskih vlasti i da preduzmu sve neophodne mere kako bi blokirali sve potencijalne provokacije kada je reč o radioaktivnim objektima u Ukrajinu“.

Kijev priprema nove provokacije sa civilima

Mizincev je takođe rekao i da vlasti u Kijevu planiraju nove provokacije za koje nameravaju da optuže ruske oružane snage.
Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici minirali su most preko reke Konka u Zaporožju kako bi potom optužili Rusiju za neselektivno uništavanje civilne infrastrukture.
Takođe, ukrajinske snage razmestili su skladište minicije u obdaništu u Harkovskoj oblasti, a sve ulaze u zgradu minirala. Postavljeni su i vatreni položaji na krovovima stamenih grada u Nikolajevu, dok je civilima zabranjeno da napuštaju svoje stanove.
Mizincev je kazao i da Kijev planira da izvede krupnu provokaciju tako što će 7. avgusta gađati civilne objekte u predgrađu Slavjanska za vreme isporuke humanitarne pomoći, a zatim će da optuži Rusiju da je odgovorna za to. Dodao je i da su već dovedene ekipe snimatelja koje bi trebalo sve to za snime kako bi potom te snimke objavljivali na zapadnim medijima.
Podsetio je i da Rusija za vreme sprovođenja specijalne operacije gađa isključivo vojne objekte, da civilni objekti nisu mete, kao i da ruska vojska pruža svu neophodnu pomoć i podršku civilima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala