Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Održan pomen za žrtve „Oluje“ u Ostrogu

CC BY 2.0 / Peter Chovanec / Manastir Ostrog
Manastir Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
U Gornjem manastiru Ostrog danas je održan pomen za stradale u vojnoj akciji „Oluja“, a služio ga je protojerej-stavrofor Darko Pejić.
Parastos žrtvama, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, kao i prethodnih godina organizovao je Srpski nacionalni savet Crne Gore.
Protojerej Pejić je u prigodnoj besedi kazao da je naša crkva pravoslavna i sveta i zato što čuva vekovno pamćenje, oprašta, ali ne zaboravlja, prenele su „Srpske novine“ u Crnoj Gori.
„Svaki put kada padnemo nije samo po sebi strašno sve dok ustajemo. Sveti ljudi, a to su ljudi Crkve najviše smetaju onima koji su u ovozemaljskom i ovovekovnom blatu, a ti isti imaju potrebu da i druge, pošto sami neće da izađu iz blata, svuku u blato. Jedino nas iz blata može izvući onaj koji je iznad blata, a to su sveti, čestiti i pobožni“, kazao je Pejić i zahvalio Srpskom nacionalnom savetu Crne Gore koji se, kako ističe, trudi i zajedno sa svojom crkvom opominje i pamti.
Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović podsetio je na reči patrijarha Porfirija da moramo da se klanjamo i pamtimo naše žrtve – da pamtimo, ali da ne zlopamtimo.
„Za buduće generacije moramo da ostavimo nauk da im se to ne bi dešavalo, kao što se to u prethodnom vremenu mnogo puta dešavalo srpskom narodu. Mi smo opredeljeni da sa našim sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj čuvamo tradiciju, istoriju i kulturu, i da budemo sa njima i u volji i u nevolji“, kazao je Vuksanović.
Štandovi u Kninu na obeležavanju Oluje - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
REGION
Vašar ustaštva u Kninu na „proslavi“ zločinačke „Oluje“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala