Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nema predaha na severu: Zabrinjavajući sastanak veterana OVK /video/

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici terorističke organizacije OVK
Pripadnici terorističke organizacije OVK  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Iako je primena odluke Prištine o zabrani srpskih tablica i dokumenata odložena na mesec dana posle poslednje krize na severu, nema predaha jer kosovske vlasti nastavljaju da destabilizuju situaciju i zastrašuju narod, pretresajući vozila i maltretirajući ljude.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema rečima poslanika u Skupštini Srbije Milovana Drecuna, posebno zabrinjava sastanak udruženja veterana OVK koji su kao i prilikom prethodne krize izrazili spremnost da u budućnosti pomognu kosovskoj policiji.

Zabrinjavajući sastanak

„U Prištini je u utorak održan zabrinjavajući sastanak koji je organizovala Tačijeva ilegalna služba čiji je šef Kadri Veselji koji je u zatvoru s Tačijem, gde su bili predstavnici veterana OVK, OVPMB sa juga Srbije, ONA iz Makedonije. Razgovaralo se o tome da se organizuju dobrovoljci koji bi bili upotrebljeni za mesec dana na severu KiM protiv srpskog naroda. To je opasan razvoj događaja. Komanda Kfora, zato i govorim javno, treba da obrati pažnju na slična okupljanja i na takve planove i da to spreči. A nije problem uočiti i sprečiti ako postoji pol volja“, upozorava Drecun.
Priština nije obustavila te aktivnosti, već nastavlja sa pripremama, dovlačenjem svojih specijalnih jedinica blizu Ibra, dodaje Drecun, ali i izražava nadu da će biti data šansa miru kad se 18. avgusta u Briselu sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti.
„Nažalost, mi ne vidimo u ponašanju Kurtija ni zrnce racionalnog, ni spremnost da se postigne dogovor sa našom stranom o tome kako rešiti taj problem. Priština je odlučna u nameri da nametne svoje navodno rešenje, odnosno da natera srpski narod da prihvati lažnu državu Kosovo, da kako kažu integrišu sever i da proteraju srpske institucije sa severa i generalno. To je ono što zabrinjava ali nadamo, pošto čitava stvar ima veliku političku težinu i vidi se potencijal ove situacije za destabilizaciju, da će se ipak krenuti putem pol rešavanja“, navodi sagovornik Sputnjika.

Kurti opstaje na incidentima

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša konstatuje da Kurti i njegova vlada opstaju na izazivanju incidentnih situacija, a da se to posebno dešava svaki put kad predstoji njegov sastanak s Aleksandrom Vučićem.
„Dva su njegova cilja: da opstane na vlasti, jer njegova partija je imala 51 odsto podrške a ispitivanja sada pokazuju da je ta podrška pala ispod 38 odsto. Postoji i najava da bi moglo doći do cepanja njegove partije u septembru i pada vlade. Otud njegov grčeviti pokušaj da ostane na vlasti. I drugo, da nanese zlo. Krajnji cilj je čišćenje Srba sa Kosova“, konstatuje Beriša.
Milovan Drecun je uveren da Priština niti može, niti će joj Srbija dozvoliti da sprovede eventualno etničko čišćenje. Ne treba stvarati ratnu psihozu, a kako kaže, iako Kurti neće da prihvati ništa što vodi dogovoru i stabilizaciji, Srbija, ali i neko drugi neće mu dozvoliti da izazove sukobe jer realna geopolitička procena govori da Amerikancima ne treba otvaranje novog kriznog žarišta.
„Sad se otvorilo i pitanje Tajvana. Amerikanci zato ne žele ovde novo krizno žarište već žele da se stvari odvijaju na predvidiv način koji bi oni mogli da kontrolišu i da upravljaju tim procesom. Kurti izlazi iz tih okvira“, primećuje poslanik.
On time objašnjava i intervenciju, kako kaže, takozvanog američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera posle kog je Priština odložila primenu odluke o tablicama na mesec dana.
„Procena situacije zbog intenzivnog obaveštajnog delovanja koje je prisutno dala je zapadnim centrima moći jasnu sliku odlučnog stava Beograda – Vučić jasno rekao da treba da se razgovara a ne da Priština nameće jednostrane odluke, kao i da ako Priština pokuša da sprovede masovan teror nad Srbima da će Srbija pobediti. Uz to, reakcija komande Kfora koja raspolaže najpreciznijim obaveštajnim informacijama prevagnula je da se Kurtiju pošalje jasan signal da ne sme da ide u eskalaciju“, obrazlaže svoj stav Drecun.

Kratak rok do septembra

Na pitanje da li očekuje da je moguće postići neki dogovor do 1. septembra, sagovornik Sputnjika kaže da je s Kurtijem dogovor teško moguć i da on ide u namerno zaoštravanje, a to znači da se opredelio za sukob. Ne veruje, međutim, da će mu to dozvoliti strani faktor.
„Kratak je rok, sudeći po ponašanju Prištine, oni nisu spremni da se pronađe rešenje. Nastojaćemo svim sredstvima da se problem reši na miran politički način. A čak je i Kurtiju avanturisti jasno da ne sme da preduzme nikakvo masovno nasilje na KiM i etničko čišćenje i da mi to nećemo dozvoliti a verujem da to neće dozvoliti ni Kfor“, napominje Drecun.
Komentariše i najavu da se ukrajinski kontingent povlači iz Kfora, izražavajući nedoumicu zbog nekih poteza Kijeva.
„MI nismo neprijatelji ni Ukrajini, ni Rusiji. Zašto neki Ukrajinci nas doživljavaju kao nekog ko treba da bude njihov neprijatelji ili protivnik, ne znam. Zaista nismo ništa učinili. Jednostavno, gledamo svoju politiku, svoje interese, a žalimo zbog tog sukoba. Ali postoji problem: kad racionalno razmislite, da se ukrajinsko rukovodstvo opredelilo kao što smo se mi opredelili da rešavamo kosmetski problem mirnim putem, da su to uradili sa Luganskom i Donjeckom, odnosno sa ruskim narodom koji živi u Ukrajini, i da su se opredelili za politiku vojne neutralnosti kao što smo se mi opredelili, mislim da ne bismo imali ovaj globalni poremećaj. Ali to je njihova odluka. Samo nemojte sada da Ukrajina pokušava sve druge da uvuče u sukob sa Rusijom. Vi ste napravili tu grešku, nećemo mi da plaćamo cenu vaših grešaka“, poručuje naš sagovornik.
Karta SSSR - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SRBIJA
INFOGRAFIKA: Koje zemlje bivšeg SSSR-a nisu priznale Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala