- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina tokom vežbi ka Tajvanu poslala 20 aviona i 14 brodova

© AFP 2023 / HECTOR RETAMALPomorske vojne vežbe kineske vojske u Tajvanskom moreuzu
Pomorske vojne vežbe kineske vojske u Tajvanskom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Kineska vojska poslala je tokom trećeg dana vojnih vežbi 20 aviona i 14 vojnih brodova u pravcu Tajvana, saopštio je Tajpej.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Peking je ka Tajvanu uputio po četiri lovca J-11 i J-16, deset aviona SU-30, kao i vojni transporter Y-20 i protivpodmornički avion Y-8.
Tajpej je podigao u vazduh svoje lovce, a u pripravnosti su bili i raketni PVO sistemi, navode iz odeljenja za odbranu ostrva.
Kineska armija počela je u čevrtak velike vojne vežbe, uz upotrebu bojeve municije, u okolini Tajvana. Manevri su počeli tokom zaoštravanja situacije usled posete predsedavajuće američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu. Ona je najviši američki funkcioner u poslednjih 25 godina koji je posetio ostrvo. Peking je potom uveo sankcije protiv Pelosi, a prekinuo je saradnju sa SAD u nizu oblasti.
Kina smatra Tajvan neodvojivim delom svoje teritorije, iako je ostrvo, na koje su se 1949. godine povukle snage poražene u građanskom ratu, prekinulo odnose sa Pekingom. Odnosi su ponovo obnovljeni osamdesetih godina 20. veka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala