- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan otkrio o čemu je sve pričao sa Putinom

© POOL / Uđi u bazu fotografija„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju
„Odnosi Rusije i Turske se pozitivno razvijaju“: Počeo sastanak Putina i Erdogana u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je reč o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Na povratku iz Sočija, gde je juče razgovarao sa ruskim predsednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao:

„Putin se pridržava pravednog pristupa prema Turskoj po ovom pitanju. On posebno ističe da će uvek biti uz nas u borbi protiv terorizma. On ima ovakav pristup: ‘Bilo bi efikasnije ako biste dali prednost rešavanju tih pitanja zajedno sa režimom’. Mi kažemo da naša obaveštajna služba već sarađuje sa sirijskom obaveštajnom službom, ali da su naši napori usmereni na to da postignemo rezultat.“

O nuklearnoj elektrani "Akuju"

Erdogan je naveo i da će naredne nedelje posetiti mesto izgradnje nuklearne elektrane "Akuju" i lično se uveriti kako teku radovi, a potom će izvestiti Putina.
„Naravno, nije bilo moguće zaobići tu temu. Nuklearna elektrana Akuju ima poseban značaj u energetskoj strategiji naše zemlje. Ostaje i dalje naš cilj da tokom 2023. pustimo u rad prvi reaktor. Još jednom smo razmotrili ta pitanja sa ruskom stranom … “, rekao je Erdogan.

"Mapa puta" buduće ekonomske saradnje

Erdogan je rekao i da su Turska i Rusija potpisale svojevrsnu „mapu puta“ o ekonomskoj saradnji s namerom da se obim robne razmene podigne na 100 milijardi dolara.
„Tokom našeg bilateralnog susreta razmenili smo stavove o daljem razvoju naše trgovinsko-ekonomske saradnje. Ranije smo izjavljivali da je naš cilj na tom planu – 100 milijardi dolara. S tim u vezi mi želimo da razvijamo saradnju u oblastima kao što su energetika, trgovina, turizma i poljoprivreda. Odlučni smo da osiguramo balansiraniji obim bilateralne trgovine. Memorandum o razumevanju, svojevrsnu ‘mapa puta’naših trgovinsko-ekonomskih odnosa potpisali su u Sočiju naš ministar trgovine i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak“, rekao je Erdogan.

O korišćenju kartice "Mir"

Turski lider je saopštio da je sa Putinom razgovarao i o korišćenju ruske kartice „Mir“ u Turskoj.
„Sa Putinom smo se dogovorili o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica 'Mir'. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu takođe ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu. Naravno, to je veoma, veoma pojednostavljen sistem i za njih i za nas. Tokom ove posete takođe su održani sastanci predsednika Centralne banke Rusije i naše Centralne banke“, rekao je Erdogan.

Erdogan predložio Putinu da se sastane sa Zelenskim

Erdogan je takođe saopštio da je predložio predsedniku Rusije da organizuje njegov sastanak sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.
„Uprkos svim poteškoćama na terenu, ja čvrsto verujem u to da će ukrajinska kriza biti rešena za pregovaračkim stolom. Još jednom sam napomenuo predsedniku Putinu da možemo da organizujemo njegov sastanak sa Zelenskim. Nastavićemo da razvijamo naš dijalog sa našim crnomorskim susedom, Rusijom, u svim oblastima kako bi dali svoj doprinos regionalnom i globalnom miru. Molim se da naši sastanci u Sočiju budu korisni za naš region, posebno za Tursku i Rusiju“, rekao je Erdogan.
Šta su se dogovorili Putin i Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Završen sastanak Putina i Erdogana: Postignut dogovor koji će podići odnose na novi nivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala