- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska i Letonija obustavile izdavanje viza Rusima

© Fotolia / Svetlana67Stranica zagranpasporta s rossiйskoй vizoй
Stranica zagranpasporta s rossiйskoй vizoй  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
Pratite nas
Udruženje turističkih agencija Rusije saopštilo je da je bugarski konzulat obavestio ruske kompanije da obustavlja prijem dokumenata za turističke vize.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Prema informacijama turističkih agencija, konzulat Bugarske u Moskvi obavestio ih je da se privremeno obustavlja prijem dokumenata za turističke vize i vize za vlasnike nekretnina 'zbog trenutne vanredne situacije'“, navodi se u saopštenju.

Iz udruženja podsećaju da je razlog to što je 5. avgusta 14 zaposlenih u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Bugarske u Rusiji proglašeno za persone non grata. Još nije poznato koliko će trajati pauza u procesu izdavanja viza. Prema izvorima „Vestnika ATOR“, bugarska strana će tražiti mogućnosti da obnovi izdavanje viza u Rusiji.
„O nastavku rada Konzularne službe Bugarske u Rusiji biće naknadno objavljeno“, navodi se u saopštenju upućenom turističkim organizacijama.

Letonija obustavila izdavanje viza Rusima

„Ambasada Letonije u Rusiji obustavila je na neodređeno vreme prijem zahteva za dobijanje vize za državljane Rusije, osim za prisustvo sahrani bliskog rođaka“, navodi se u saopštenju diplomatskog predstavništva na Tviteru.
U viznom centru Letonije u Moskvi, Sputnjiku je saopšteno da se vize ne izdaju od juče.
Ranije je Estonija saopštila da će prestati da izdaje boravišne dozvole i studentske vize građanima Rusije i Belorusije. Osim toga, finska vlada razmatra uvođenje viznih ograničenja, a Helsinki planira da pokrene to pitanje na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU krajem avgusta.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo ambasadoru Bugarske Atanasu Kristinu recipročne mere Moskve na ograničavanje rada ruskih diplomatskih institucija. Kako je objavljeno, 14 bugarskih diplomata u Rusiji proglašeno je za persone non grata. Ranije je premijer Bugarske Kiril Petkov naložio da se iz Sofije protera 70 ruskih diplomata zbog navodne umešanosti u špijunažu.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
Rusija odgovorila Bugarskoj: Proteruje 14 diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala