- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U američkom Senatu predstavljen nacrt zakona o razvoju Zapadnog Balkana

© Flickr / rj_schmidtAmerički Senat
Američki Senat - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
U američkom Senatu predstavljen je nacrt Zakona o demokratiji i razvoju Zapadnog Balkana čiji je cilj, kako je navedeno, podrška ekonomskom razvoju regiona kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući i definisanje sankcija za "odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu".
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavila je senatorka Džin Šahin, koja je nedavno predvodila delegaciju Kongresa sa senatorima Krisom Marfijem i Tomom Tilisom u poseti Balkanu, zajedno sa republikanskim senatorom Rodžerom Vikerom.
Oni su ujedno i predlagači nacrta Zakona koji je predstavljen na sajtu Senata.
Predstavljajući inicijativu, demokratska senatorka Šahin je rekla da je "usled ničim izazvanog rata Rusije u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi maligni uticaj širom istočne Evrope, odnos SAD sa Zapadnim Balkanom je ključan".
"Zato sam ponosna što predstavljam novi, dvopartijski zakon, koji jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, istovremeno iskorenjuje lokalnu korupciju i definiše sankcije protiv destabilizujućih aktera, što utire put ka većoj evroatlanskoj integraciji", kazala je ona.
Ona je podsetila da se proletos na Zapadnom Balkanu srela sa mladim liderima koji su, kako je ocenila, delili svoje snove o izgradnji prosperitetne budućnosti u zemljama sa jakim demokratskim institucijama i ekonomskim prilikama.
"Njihove priče, vizije, o izgradnji svetlije budućnosti, inspirisali su moj zakon. Ovaj region zaslužuje svako moguće sredstvo za izgradnju održivih demokratija i ponosna sam što predvodim ovaj nacrt koji će ojačati odnose između SAD i naših balkanskih partnera i podstaći veću regionalnu saradnju", navela je sajtu Senata Šahin.
Zakonom se, između ostalog, kako se navodi, pokreće inicijativa za borbu protiv korupcije, koja nalaže državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji na Zapadnom Balkanu u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.
Takođe, podstiču se univerzitetska partnerstva, angažovanje Mirovnog korpusa u regionu, stvaranje Balkanske inicijative mladih lidera i zahteva se od američke Razvojne finansijske korporacije da otvori prethodno najavljenu kancelariju u regionu.
"Ovaj zakon bi poslao snažan dvostranački signal da su SAD posvećene podršci diplomatiji u regionu", kazao je Viker.
Senator Marfi je ocenio da je održavanje mira na Balkanu od ključnog značaja za evropsku bezbednost. On je naglasio da će ovaj zakon ojačati veze SAD i Balkana, proširiti ekonomske mogućnosti i podržati napore za unapređenje demokratije, kao i da će iskoreniti korupciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala