- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Snimljena električno plava meduza, sumnja se da je nova vrsta /foto/

CC BY 4.0 / cropped photo/Emma Birdsey / Pelagia noctiluca meduza
 Pelagia noctiluca meduza - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Stvorenje neobičnog izgleda za koje se može ispostaviti da je nova vrsta meduza nedavno je primećeno kod obala Papue Nove Gvineje.
Na meduzu je naišao Dorijan Borčerds, vlasnik kluba za ronjenje provinciji Papua Nove Gvineje, koji je uspeo da snimi stvorenje.
„Video sam novu vrstu meduza tokom ronjenja danas. Ima hladne šare, malo je veća od fudbalske lopte i prilično brzo pliva“, napisao je on na društvenim mrežama.
Zatim je zatražio pomoć svoje ćerke da otpremi video u takozvanu aplikaciju „Dželifiš“, projekat čiji je suosnivač dr Lisa En Geršvin, stručnjak za meduze iz australijske savetodavne službe marinaca, koja se oduševila otkrićem.
Prema „Independentu“, Geršvinova je prvobitno je sumnjala da je to stvorenje misteriozna meduza poznata kao Chirodectes maculatus, koja je pronađena na Velikom koralnom grebenu 1997. godine.
„Bila sam potpuno zapanjena kada su mi poslali fotografije. Pomislio sam – o moj Bože, šta je ovo i gde je? Ova vrsta je samo jednom primećena na Velikom koralnom grebenu ‘90-ih“, rekla je ona.
Međutim, nakon što je analizirala video, Geršvinova je primetila brojne razlike između stvorenja na snimku i Chirodectes maculatus, što ju je navelo da posumnja da je meduza na koju je Borčerds naleteo nova vrsta.
Njen rad o klasifikaciji vrsta tek treba da prođe stručnu analizu.
Meduza - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
DRUŠTVO
Da li su besmrtne meduze zaista besmrtne?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala