- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poručila Americi: Vratite nuklearne rakete na svoju teritoriju

CC0 / The U.S. National Archives/Frank Trevino/Public domain / Američke nuklearne rakete "Peršing II"
Američke nuklearne rakete Peršing II - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
SAD bi trebalo da vrate svoje nuklearno oružje na sopstvenu teritoriju, a NATO bi trebalo da obustavi zajedničke nuklearne misije, izjavio je zamenik šefa ruske delegacije na konferenciji o Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja Andrej Belousov.
„Američko nuklearno naoružanje je neophodno vratiti na nacionalnu teritoriju, potrebno je likvidirati infrastrukturu gde je ono trenutno razmešteno u Evropi, a NATO bi trebalo da obustavi praksu zajedničkih nuklearnih misija“, istakao je on.
Takođe je naveo i da je Rusija pozvala SAD i njene saveznike da preuzmu na sebe odgovornost da ne razmeštaju prvi zabranjene rakete malog i srednjeg dometa.
Prema njegovim rečima, istupanjem iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa 2019. godine su resetovali međunarodne pravne zabrane što se tiče razmeštanja tog tipa naoružanja.

„Uprkos tome, sa ciljem sprečavanja nove trke u naoružanju, Rusija se jednostrano obavezala da neće prva razmeštati rakete malog i srednjeg dometa u regionima gde se neće razmeštati ni američko naoružanje tog tipa. Stoga, pozivamo Ameriku i njene saveznike da se takođe obavežu da to neće činiti“, naveo je on.

Belousov je takođe demantovao navode da je ruska vojska navodno podigla pripravnost sopstvenih nuklearnih snaga.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala