- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

MIP Kine: Spremni smo na jačanje strateške saradnje sa Rusijom

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Stav Moskve o Tajvanu govori o visokom nivou sveobuhvatnog partnerstva Kine i Rusije, kao i međusobnoj podršci zemalja na međunarodnoj sceni, izjavio je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Peking je, sa svoje strane, spreman da ojača stratešku saradnju sa Rusijom, kako bismo zajedno mogli da još efikasnije štitimo međunarodni sistem, u kom ključnu ulogu imaju Ujedinjene nacije, kao i poredak baziran na normama opšte prihvaćenog međunarodnog prava“, naglasio je Vang.

Vang i šef ruske diplomatije sastali su se na marginama sastanka ASEAN u Pnom Penu.
On je istakao da su kineske vlasti spremne da jačaju stratešku saradnju sa Rusijom usled sve veće napetosti u Tajvanskom moreuzu.
Takođe je dodao da se Rusija pridržava principa „jedne Kine“ i da istupa protiv bilo kakvih pretenzija na suverenitet Kine.
Prethodno je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nazvao čudnim rezonovanje Sjedinjenih Američkih Država i Japana da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu nije kineska stvar i da princip jedne Kine, po njihovom mišljenju, ne označava da od Pekinga treba tražiti dozvolu za takva pitanja.
Ruski diplomata je ocenio da je strateško partnerstvo Moskve i Pekinga jedan od stubova pokreta za poštovanje prava u međunarodnim odnosima, pre svega, principa Povelje UN, koji je proklamovao osnovno načelo suverene ravnopravnosti država.
Kako je dodao, SAD krše ovaj princip neprestano i svuda što, naravno, zahteva reagovanje.
Predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi posetila je Tajvan, što je izazvalo oštru reakciju Kine, koja Tajvan smatra delom svoje teritorije.
Kineska vojska počela je vežbe u vodama oko Tajvana, koje će trajati do kraja nedelje.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
RUSIJA
Kremlj: Vojne vežbe Kine oko Tajvana su njeno suvereno pravo
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SVET
Ostrvo-nosač aviona: Zašto je Tajvan važan i za Kinu, i za SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala