- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izbegnuta havarija: Ruska vojska iznela detalje napada ukrajinske vojske na Zaporošku nuklearku

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearka u Energodaru
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Ukrajinska vojska je danas izvela tri artiljerijska napada na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane u Energodaru, a tom prilikom je ukupno ispaljeno 20 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je precizirano, granate je lansirala jedna od jedinica 45. artiljerijske brigade ukrajinske vojske sa položaja u području sela Marganec.
Takođe se navodi da je u napadu nuklearke izbio požar na vodovodu. Međutim, brzo su reagovale hitne službe i ugasile požar.
Ruska vojska ističe da je artiljerijski napad ukrajinske vojske na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane mogao da izazove veliki požar i nuklearne havarije.
„Na sreću, ukrajinske granate nisu pogodile postrojenja za naftu i mazut i kiseoničku stanicu koji se nalaze pored, čime su izbegnuti veći požar i moguće curenje radijacije u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi“, navodi se u saopštenju.
Takođe se ističe da je ova provokacija kijevskog režima posebno cinična zbog toga što je realizovana za vreme međunarodne konferencije o delovanju Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja koja je održana u Njujorku pod pokroviteljstvom UN.

„Pozivamo međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije režima Zelenskog koji sprovodi aktivnosti nuklearnog terorizma. U slučaju daljih provokacija na nuklearnoj elektrani svu odgovornost za narušavanje njenog rada u potpunosti snosi kijevski režim“, poručuje ruska vojska.

Ukrajinska artiljerija u borbama na istoku zemlje, Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
RUSIJA
UŽIVO Ukrajinska granata pogodila autobus - tri osobe poginule; granatirana i nuklearna elektrana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala