Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Očekujemo do 1. septembra napredak po pitanju dokumenta i tablica

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar
Specijaln izaslanik Stejt Departmenta Gabriel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da očekuje da će do 1. septembra, do kada je Priština odložila primenu odluke o dokumentima i tablicama, biti postignut napredak i po tom, ali i ostalim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je tako odgovorio na pitanje novinara na onlajn konferenciji šta će se promeniti za mesec dana pošto je problem u vezi sa primenom odluke o dokumentima i tablicama na KiM samo odložen, ali ne i rešen.

„Ja ne bih rekao da je prosto problem odložen, već pre da je otvorena mogućnost da se dođe do odgovarajućeg rešenja, koje će doprineti integraciji u regionu i stabilnosti“, rekao je Eskobar.

Kako je rekao, prethodni sporazum je bio privremen i vremenski ograničen i očekivalo se da Srbija da predlog za dugoročno rešenje.
„I još se tome nadamo, ali se istovremeno nadamo i široj diskusiji kako dve strane mogu da krenu napred u stvaranju prilika za bolje odnose, slobodu kretanja i veću integraciju u Evropu. I mislim da će ovaj mesec biti iskorišćen da se napravi progres ne samo za dozvole već za šira pitanja u dijalogu“, naveo je Eskobar.
Takođe, Eskobar se, kako je rekao, nada da će dve strane same doći do kompromisa i da je to cilj dijaloga pod okriljem EU.
Kaže da je briselski dijalog već dao neke smernice kada je reč o slobodi kretanja.
Ponovio je da je trenutno na snazi privremeni sporazum sa stikerima i da mora biti zamenjen stalnim rešenjem, koje ne treba doživljavati kao nešto što će značajno promeniti živote.
Jednostavno, rekao je on, vozila treba da budu registrovana po zakonima Kosova.
Dodaje da rešenje treba da obezbedi slobodu kretanja ne samo, kako je rekao, na Kosovu i sa Srbijom već u celom regionu.
Eskobar kaže da bi takvo rešenje značajno stabilizovati region.
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
SRBIJA
Američki izaslanik: Očekujem da ZSO bude tema razgovora u Briselu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala