- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrivaju način da prouče drevne „oreole“ tamne materije

Dark Matter and gas - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2022
Pratite nas
Grupa naučnika iz Japana i SAD pronašla je način da proučava tamnu materiju drevnih vremena koristeći izvor informacija koji je otporniji na propadanje i širenje univerzuma: kosmičku mikrotalasnu pozadinu (CMB).
Proučavanje tamne materije je u najmanju ruku izazov – to je nevidljiva, a ipak jedva uočljiva suština koja utiče na kretanje kosmičkih tela.
Ali proučavanje tamne materije od pre 10 milijardi godina je još teže – teško je uočiti preostalu svetlost zvezda koja stiže do Zemlje iz tako daleke prošlosti da bi se analizirala izobličenja koja odaju prisustvo masa tamne materije nalik na oreol.

„To je bila luda ideja. Niko nije verovao da možemo ovo da uradimo. Ali nakon što sam održao govor o velikom uzorku udaljene galaksije, (astrofizičar sa Univerziteta Nagoja Hironao Mijatake) došao mi je i rekao da je možda moguće proučavati tamnu materiju oko ove galaksije sa CMB-om“, priseća se astrofizičar sa Univerziteta u Tokiju Masami Ouči.

CMB datira oko 300.000 godina od pretpostavljenog velikog praska koji je pokrenuo brzo širenje univerzuma i stvaranje prvih kosmičkih objekata. On nastavlja da postoji u obliku relativno lako uočljivog „šuma u ​​pozadini“.
Sada su japanski naučnici pokušali da proučavaju šablone u ovoj „buci“ na sličan način kao što astrofizičari proučavaju izobličenja svetlosti udaljenih zvezda koja prolazi kroz polja tamne materije. I prvi rezultati su bili obećavajući – uspeli su da otkriju masu oreola tamne materije u galaksijama čija je svetlost stara 12 milijardi godina, nešto što je bilo skoro nemoguće proučavanjem samo njihovih emisija u vidljivom spektru.
Ovo otkriće, koje tek treba da bude testirano ili recenzirano, već je dalo praktične rezultate. Na primer posmatranje mase tamne materije i njihov raspored u galaksijama starim čak 12 milijardi godina ukazuje da su procene u vezi sa ponašanjem ranih galaksija – odnosno koliko se lako materija spajala da bi formirala nova kosmička tela – očigledno bile pogrešne jer su ukazivale da se materija skuplja brže nego što je zapravo slučaj.
Magnetar - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Na granici nemogućeg: „Crna udovica“ masivnija nego što se mislilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala