- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Velt“: Statistika o trgovini sa Rusijom srušila nade Nemačke u efikasnost sankcija

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave Rusije i Nemačke
Zastave Rusije i Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Trgovina Nemačke sa Rusijom nastavlja da raste, uprkos embargu koje je Evropska unija uvela na ugalj, zlato, čelik i votku, piše „Velt“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako piše nemački list, pozivajući se na članak u dnevniku „Zidojče cajtung“, cilj zapadnih sankcija protiv Rusije „nije bio da se predsednik Rusije Vladimir Putin baci na kolena, nego da se pošalje signal“. Međutim, kako tvrdi „Velt“, teško da će Rusija uvažiti „takav signal“.
Autor članka podseća da je EU ograničila ili najavila ograničenja na uvoz mnogih proizvoda iz Rusije: od uglja, čelika, drvene građe i cementa do ribe, alkoholnih pića i zlata. Uprkos tome, trgovina između Nemačke i Rusije raste zbog poskupljenja gasa, dodaje on.
Prema podacima nemačkog Zavoda za statistiku, u junu je Nemačka platila za gas iz Rusije 3,5 milijarde evra što je, uprkos situaciji u Ukrajini i sankcijama, skoro pet odsto više u odnosu na maj. U odnosu na jun prošle godine, rast iznosi čak 39 odsto.
U prvoj polovini godine prihodi Rusije od trgovine sa Nemačkom dostigli su 22,6 milijardi evra, što je najmanje 52 odsto više nego u 2021. godini koja je bila rekordna.
„Čisto matematički, veliki deo ruskog vojnog budžeta može biti pokriven novcem koji stiže iz Nemačke“, ocenjuje autor članka.
Na kraju se konstatuje da je rast prihoda uglavnom povezan sa cenama. Tako je uvoz iz Rusije u fizičkom smislu smanjen za oko 30 odsto, ali cilj Nemačke, kako rezimira autor, nije ostvaren.
„Sve je ispalo protiv naše računice. Rusija će izbalansirati svoj budžet i ostaće joj više gasa u zemlji koji će sačuvati za buduću proizvodnju kako bi se kasnije još više milijardi evra i rubalja slilo iz Nemačke u Rusiju“, zaključuje autor.
Posle početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju. Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cena hrane i benzina.
Iskopavanje uglja u Tamanju - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
EKONOMIJA
Od 1. avgusta potpuna zabrana uvoza ruskog uglja u EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala