- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Strani vojni brodovi će morati unapred da obaveste Rusiju o prolasku Severnim morskim putem

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaBrod u Istočnom sibirskom moru na Severnom morskom putu
Brod u Istočnom sibirskom moru na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Vlada Rusije podnela je Državnoj dumi nacrt zakona prema prema kome će strani vojni brodovi koji nameravaju da plove Severnim morskim putem morati da obaveste Rusiju 90 dana pre dana plovidbe.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Čini se svrsishodnim utvrditi da država pod čijom zastavom plovi strani vojni brod ili to plovilo podnese zahtev za dobijanje dozvole za prolazak kroz unutrašnje morske vode u vodama Severnog morskog puta, upućen diplomatskim kanalima najkasnije 90 dana pre očekivanog datuma prolaska“, navodi se u objašnjenju uz dokument koji je objavljen u elektronskoj bazi Dume.

Ranije je ruski premijer Mihail Mišustin izjavio da je Severni morski put posebno važan za Rusiju u uslovima sankcionog pritiska, kada su lanci snabdevanja poremećeni.
Severni morski put je glavni morski put u ruskom Arktiku. On prolazi duž severne obale Rusije preko mora Severnog ledenog okeana (Barencovog, Karskog i Laptevskog mora, Istočno-Sibirskog, Čukotskog i Beringovog mora). Severni morski put spaja evropske i dalekoistočne luke Rusije, kao i ušća sibirskih reka u jedinstveni transportni sistem. Dužina mu je 5,6 hiljada kilometara od moreuza Karska vrata do zaliva Providenije.
Premijer Rusije Mihail Mišustin - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
RUSIJA
Mišustin: Formirana uprava Severnog morskog puta za organizovanje prolaska brodova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala