- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sastanak šefova diplomatija Kine i Japana otkazan zbog stava Tokija o Tajvanu; Moguć prekid odnosa?

CC0 / marselelia / Zastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Kina je otkazala planirani sastanak šefova ministarstava inostranih poslova Kine i Japana u Pnom Penu zbog izjave članica G7 o situaciji oko Tajvana, izjavio je na brifingu portparol MIP-a Hua Čunjing.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kina je obustavila organizaciju sastanka ministara inostranih poslova Kine i Japana u Pnom Penu, jer je Japan zajedno sa članicama G7 i Evropske unije izdao zajedničko saopštenje u kome neosnovano optužuje Kinu i izvrće stvarno stanje stvari“, istakao je diplomata.
On je naglasio da ako članice G7 ne promene svoj pogrešan stav o Tajvanu, Kina može da preispita svoj odnos prema dijalogu sa njima.
Kako je istakao portparol, vojne vežbe Pekinga u blizini Tajvana su upozorenje provokatorima, a Kina neće naškoditi svojim akcijama onima koji ne podržavaju nezavisnost ostrva.
Ranije su šefovi MIP-a zemalja G7 izrazili zabrinutost zbog „pretećih" dejstava Kine, posebno, vojnih vežbi, koje mogu dovesti do eskalacije. Šefovi MIP-a „sedmorke" takođe su izneli mišljenje da je „eskalirajuća“ reakcija Pekinga na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi stvara rizik od pojačanja napetosti u regionu.
Članice G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.
Prethodno je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi boravila je u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.
To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.
Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posetu koju su okaakterisale kao "igranje vatrom".
Protest na Tajvanu zbog dolaska Nensi Pelosi - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
SVET
MIP Kine: Planovi SAD o obuzdavanju Kine neće uspeti, Tajvan će se vratiti domovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala