- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: Tri ukrajinske brigade u DNR napustile položaje zbog velikih gubitaka

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPaljba iz haubice "Hijacint" u zoni specijalne vojne operacije
Paljba iz haubice Hijacint u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije likvidirale su do 400 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija u napadu na njihov položaj u Konstantinovki u DNR,a uništeno je i 20 jedinica vojne tehnike, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
On je dodao da su visokopreciznim oružjem ruske Vazdušno-kosmičke snage ubile do 130 pripadnika brigade Oružanih snaga Ukrajine u okolini Harkova.

Zbog aktivnih ofanzivnih dejstava snaga ruske vojske i Narodne milicije LNR i DNR, jedinice tri brigade ukrajinskih snaga u oblasti Soledara Artjomovska i Avdejevke napustile su svoje položaje zbog velikih gubitaka.

U napadima su uništena i dva skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja u Zaporoškoj oblasti i skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.
Ruske snage uništile su i dva komandna mesta, uključujući i štab 95. desantno-jurišne brigade ukrajinskih snaga u DNR i formacije neonacista u Zaporoškoj oblasti.
U okviru kontrabaterijske borbe potisnuta su tri voda raketnog bacača „Grad“, četiri voda topova „Gvozdika“ i tri voda haubica D-30 na vatrenim položajima u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili četiri bespilotne letelice u DNR i Harkovskoj oblasti. Osim toga, presretnuto je pet raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema u Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonskoj oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 261 avion, 145 helikoptera, 1.673 bespilotne letelice, 361 protivvazdušni raketni sistem, 4.244 tenka i drugih oklopnih vozila, 786 višecevnih raketnih sistema, 3.251 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 4.696 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala