- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pašinjan: Situacija u Karabahu napeta, iako nema borbenih dejstava

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski mirovnjak na kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru Nagorno Karabaha
Ruski mirovnjak na kontrolnom punktu u Lačinskom koridoru Nagorno Karabaha - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Situacija oko Nagorno Karabaha, gde su 3. avgusta Oružane snage Azerbejdžana prekršile prekid vatre, i dalje je izuzetno napeta, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan na sastanku vlade.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Iako u ovom trenutku nema aktivnih borbenih dejstava duž perimetra kontakt linije u Nagorno Karabahu, situacija je, prema procenama vlasti Nagorno Karabaha, i dalje izuzetno napeta. U posledicama borbi poginula su dva vojnika Odbrambene vojske Nagorno Karabaha, a još 19 je ranjeno“, rekao je Pašinjan.

On je dodao da je potrebno da se radi na smanjenju napetosti.
Prema njegovim rečima, događaji u Nagorno Karabahu pokreću niz pitanja o delatnosti ruskog mirovnog kontingenta.
„Mnogi događaji koji su se odigrali u Nagorno-Karabahu od 2020. godine, uključujući i poslednjih dana, pokreću pitanja jermenske javnosti o sadržaju i prirodi mirovne operacije u Nagorno Karabahu. U tom kontekstu, postoji hitna potreba usaglašanja detalja mirovne operacije u Nagorno Karabahu“, rekao je on.
On je dodao da Jermenija očekuje od ruskog mirovnog kontingenta da sprečava sve pokušaje narušavanja kontakt linije u Nagorno Karabahu.
„U trećoj tački trojnog sporazuma od 9. novembra 2020. godine jasno se govori da u Nagorno Karabahu postoji kontakt linija duž koje su stacionirane ruske mirovne snage. Upravo se ova teritorija naziva se zonom odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta. Očekujemo da ruski mirovnjaci zaustave svaki pokušaj narušavanja kontakt linije, a azerbejdžanske jedinice koje se nalaze unutar ove linije da se povuku“, istakao je on.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je došlo do pogoršanja situacije u zoni odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno Karabahu.
Lider nepriznate republike Nagorno Karabah Araik Arutjunjan objavio je delimičnu mobilizaciju zbog zaoštravanja situacije u regionu nakon što je Ministarstvo odbrane Nagorno Karabaha saopštilo da su u napadu azerbejdžanske vojske poginula dvojica vojnika Karabaha, dok je 14 povređeno.
Jerevan: Azerbejdžanska vojska nastavlja sa artiljerijskom paljbom - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
SVET
Operacija „Odmazda“: Azerbejdžan otkrio detalje vojne akcije u Karabahu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala