Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasan plan: Šta sprema Priština protiv Srba sa barikada

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Prema nekim naznakama iz Prištine, Srbi koji su učestvovali na barikadama i protestvovali zbog odluke kosovskih vlasti o tablicama i ličnim dokumentima mogli bi da budu krivično gonjeni a ako budu okrivljeni za napad na ustavni poredak Kosova mogu da dobiju i do 20 godina zatvora.
Ljuba Pantović, advokat sa Kosova i Metohije, ne sumnja da će Priština i na ovaj način pritisnuti Srbe sa severa KiM i dodaje da se to već dešavalo.

Srbima po dva krivična dela

„Mislim da bi mogli da ih terete za dva krivična dela a to je sprečavanje ili ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, ili kao što su za prošlogodišnje barikade i protesta najavljivali, da će svi koji su sprečavali tada službena lica da obavljaju dužnost biti procesirani za napad na ustavni poredak,“ upozorava naš sagovornik.
Ova druga opcija, smatra Pantović, vrlo je nategnuta ali u zakonima Prištine postoji formulacija da ko svesno sprečava primenu Ustava i uspostavljanje reda i zakona na teritoriji Kosova, čini pomenuto krivično delo.
„To je ono što bi oni u Prištini mogli da pokrenu a što bi ličilo da kao ima elementa tih krivičnih dela. Ali ovde je vrlo teško pouzdano bilo šta reći jer nema mnogo vladavine prava i ne zna se u kom pravcu sve ide,“ kaže Pantović.

Novo zastrašivanje Srba

Naš sagovornik sa Kosmeta ne isključuje da se ponovi nešto slično ranijim kriznim situacijama kada su bile barikade posle čega su stigli sudski pozivi na adresu 70 Srba koje je Priština osumnjičili za remećenje ustavnog poretka.
Advokat Goran Petronijević konstatuje da je ovde na delu ne pravo nego pokušaj zastrašivanja Srba.
„Sve to što sada rade je smišljeno i organizovano da bi se Srbi zaplašili što više jer sledeći put kada se ovako nešto desi mogu da spreče neko veće okupljanje Srba,“ kaže on.
Petronijević je uveren da sve što rade i što planiraju u Prištini ima samo jedan cilj -da etnički očiste Kosovo od Srba.

Novi vid etničkog čišćenja

„Sve što preduzmu policijski, sudski ili na bilo koji drugi način, bez obzira da li to možda ima formalno pokriće u njihovom zakonu ili ne, ima za cilj zastrašivanje Srba,“ tvrdi on.
Petronijević skreće pažnju da će oni Srbi koje stave pod krivični progon faktički biti naterani da pobegnu u Srbiju i da se iz straha od zatvora uopšte ne vraćaju na Kosmet.
Inače, za kršenje ustavnog poretka prošle godine je osumnjičeno 58 Srba, a još 14 za ubistvo u pokušaju. Srbi sa severa su tada rekli da je u pitanju građanska neposlušnost a ne pomenuta dela, gde je kazna zatvora i do 20 i više godina.
Kosovo, u blizini prelaza Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SRBIJA
Putnici sa Jarinja za Sputnjik: Ovo ne samo da nije civilizovano, nije normalno!
Blindirana vozila Rosu - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SRBIJA
Pripadnici Rosu oteli Srbina i sanitetsko vozilo
Čovek prolazi pored pripadnika Kosovske policije na administrativnoj liniji Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
SRBIJA
Mesec dana za dogovor o tablicama: Hoće da ucene Srbiju, i to će se nastaviti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala