- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Stranci u reprezentaciji – sve češća tema

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLorenzo Braun
Lorenzo Braun - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
Pratite nas
Ovog leta pitanje naturalizovanja stranih igrača i bukvalno dovođenje „pojačanja“ u nacionalne košarkaške timove počinje da zauzima sve više mesta u debatama i komentarima. Španija je uzela Amerikanca, Francuska Džoela Embida, Turska ima Šejna Larkina... Šta je tu ispravno, a šta nije?
Lorenzo Braun postao je Španac ovog leta, pa su se mnogi zapitali šta drugim reprezentacijama preostaje kada je velika i uvek košarkaški snažna Španija morala da dovede stranca.
Podiglo je to mnogo prašine, a sada se javio predsednik Košarkaškog saveza Španije Horhe Garbahosa da dodatno objasni ovaj slučaj.
„To što se odrekao američkog pasoša je veliki potez. On je fan španske reprezentacije. Više od 40 igrača je debitovalo ovih godina. Ljudi kažu da ćemo naturalizovanjem jednog igrača u šest godina zaustaviti mlade igrače, ali to nije istina. To je laž. On će pokriti važnu poziciju. Bilo bi neodgovorno da ga se odreknemo. Uzbuđen je što će igrati za Španiju“, rekao je Garbahosa.
Glavni problem Španije je što su se Riki Rubio i Karlos Alosen povredili, a što je pre toga Serhio Rodrigez završio sa reprezentacijom.
Da li je to opravdan razlog da se u reprezentaciju bukvalno dovodi pojačanje?
Naturalizacija igrača se donekle opravdavala u manjim reprezentacijama, kao što je recimo Gruzija, da bi taj jedan igrač podstakao razvoj ostalih talenata u tom nacionalnom timu.
Da li to pije vodu sa svetskom silom, aktuelnim prvakom sveta, Španijom?
Nije mnogo drugačija priča ni kada je u pitanju Turska i Šejn Larkin.
NBA košarkaš Enes Kanter govorio je o naturalizovanim igračima u reprezentacijama. Njegovo gledište je malo drugačije od Garbahosinog.
„Neko ceo život radi i prolazi kroz mnogo toga da bi stigao do seniorske reprezentacije. A onda dovedete američke igrače i platite im million dolara. Nisam u potpunosti protiv toga, ali vaše dete, koje je sanjalo da igra za svoju zemlju i lojalan je…", istakao je Kanter.
Isto sve može da se prenese i na Francusku koja je dobila pojačanje ni manje ni više nego u liku Džoela Embida, koji nikakve veze sa Francuskom nema.
Ranije su u reprezentacijama igrali košarkaši rođeni u zemlji koju predstavljaju, a čak su i klubovi, što u fudbalu, što u košarci, imali pretežno u timu igrače rođene u zemlji odakle je klub.
Danas su stranci u klubovima mahom većina, a sve ih je više i u reprezentacijama.
Muška reprezentacija Srbije za sada nije imala strane igrače, ženska jeste, a čak je i selektor Svetislav Pešić govorio o tome da bi razmotrio mogućnost pozivanja nekog od stranih košarkaša u nacionalni tim.
Reprezentacija Francuske - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SPORT
Šokantna odluka Francuske: Zabranili igračima ruskih klubova da igraju za reprezentaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala